• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs/Informer

08.02.2019

21:45

RUKA JE SPAŠENA, ALI POJAVIO SE PROBLEM: Novi detalji Deinog oporavka - Lekar otkrio O ČEMU JE REČ!

Vesti

RUKA JE SPAŠENA, ALI POJAVIO SE PROBLEM: Novi detalji Deinog oporavka - Lekar otkrio O ČEMU JE REČ!

Podeli vest

Voditeljka "Jutarnjeg programa" na "Pinku" Dea Đurđević nakon višečasovne operacije koja je juče obavljena nalazi se u šok sobi, gde nikome nije dozvoljen ulazak. Lekari su danas obavili kontrolni pregled i ustanovili da je za sada sve u najboljem redu

- Oporavak teško povređene voditeljke Dee Đurđević, koja je na Vojnomedicinskoj akademiji juče uspešno operisana, usko je povezan sa oporavkom pokidanih živaca amputirane ruke - izjavio je doktor Čedomir Vučetić, mikrohirurg i načelnik Odeljenja za koštano-zglobne infekcije u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS, koji je zajedno sa timom lekara uspešno operisao teško povređenu voditeljku.

- Sama povreda je izuzetno teška i po mehanizmu i načinu povređivanja. Ovo je tip povrede koji pravi velika oštećenja i dovodi u pitanje da li je uopšte moguće da se sačuva ekstremitet. U ovom slučaju konkretno, to je čupanje i gnječenje. To čupanje znači da je zona povrede, koja je kod posekotine u milimetrima, ovde u desetinama santimetra, praktično ceo ekstremitet - kaže prof. Vučetić.

Drugi problem ili teškoća, objašnjava prof. Vučetić, je to što je veliki segment amputiran, cela nadlatkica.

- S obzirom na to da se radi o amputaciji i tako visokom segmentu, bilo je jako bitno da se u vrlo kratkom vremenskom periodu (optimalno osam sati) uspostavi cirkulacija. Dobra okolnost je da se to desilo blizu bolnice pa je prevezena u eminentnu ustanovu u jako kratkom vremenskom periodu - kaže ovaj začetnik mikrohirurgije.

ŠTA MI JE SA RUKOM, MNOGO ME BOLI! Vozač Hitne pomoći do detalja opisao stanje u kakvom je zatekao Deu: Bila je svesna, nije dizala paniku!

 

Na jednom kompleksnom i vrlo zahtevnom slučaju okupili su se stručnjaci najvišeg ranga, što je značilo i izvesnu sigurnost za pacijentkinju, a i izvesno olakšanje za sve učesnike u takvom jednom poduhvatu. U operacionoj sali su bili anesteziolozi, ortopedi, plastični i vaskularni hirurzi, mikrohirurzi, svi na istom zadatku.

- Pacijentkinja je bila u devet sati ujutru u sali, a mi smo oko 14 časova završili, tako je operacija trajala nekih pet sati - rekao je prof. Vučetić.

Kada su amputacije u pitanju, oporavak umnogome zavisi od tipa povrede i rekonstrukcije koja je urađena. Recimo, kod oštro presečenih povreda, gde je ravan rez, to je vrlo zahvalno da se uradi i pun oporavak se dosta lakše postiže.

- Razlika između jedne takve povrede i ove je u tome što je ovde zona povrede vrlo široka i pokidani su živci i krvi sudovi. Te krvne sudove smo nadoknadili kalemima i venama sa noge, ali ostaje problem oporavka živaca, to je najslabija karika u ovom oporavku. Naravno, ona treba da prebrodi ove ključne periode da cirkulacija u ruci ostane stabilna, kakva i jeste za sada, treba da prođe jedno tri dana da se definitivno stabilizuje cirkulacija, posle ostaje da rekonstrukcija prođe bez infekcije, bez značajnije nekroze i odumiranja oštećenog tkiva. Nakon toga sledi oporavak koji će trajati više meseci, pa i duže. Pitanje je u kojoj meri može da se postigne pun oporavak, s obzirom na tip povrede - objasnio je profesor Čedomir Vučetić.

VOZAČ AUTOBUSA KOJI JE UDARIO DEU ĐURĐEVIĆ U POTPUNOM ŠOKU! Evo šta kažu Bojanove kolege, DA LI JE NESREĆA MOGLA DA BUDE IZBEGNUTA?!

 

Ovakve povrede su u saobraćaju retke, rekao je naš sagovornik, ali se dešavaju, naročito kod vozača motora. U industriji i poljoprivredi, gde god je u pitanju rad na velikim mašinama, povrede ovog tipa se često dešavaju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
JaPaja

pre 5 godina

Ne shvatam koji se problem pojavio kod Dee ? Sem sto smo procitali da za sada problema nema a novinar naveo sve moguce ishode.

bobis

pre 5 godina

Problem je u tome što je kako je i napisano došlo do čupanja i nagnječenja ruke, ne do sečenja, što oporavak nakon ovako složenog zahvata čini neizvesnijim.

Pcelica

pre 5 godina

Novinarki zelim brz oporavak,strasno sta je dozivela,ali dosadiste vise...da je neko anonimus to doziveo,a u proslosti verovatno jeste ili bar slicno,nikom nista,desilo se pa sta...

Dec

pre 5 godina

Kako ide sahrana zene koju je Babic ubio bahatom voznjom, gde je živela, kuda je putovala? Koga je volela? Ona svoje ruke i noge više ne koristi jer je ubijena, a ova pink glupača na svim vestima. Nadam se da je ukapirala da joj je data još jedna šansa.

Ljubo

pre 5 godina

Pa kako nije problem ,to je sve frisko i puno toga treba istrpiti ,...niko ne Zna sta se moze pojaviti u bliskoj buducnosti .Od srca joj zelim uspesan oporavak ,i brz , kako kazu ," tudja ruka ne cese svrab " .E i ovde ,drugi procitaju ,i zaborave .Ona ce znati tek sto je snaslo ..

DRAGAN

pre 5 godina

Zar ova osoba zasluzuje ovoliki publicitet (ili je naruceno) sto ne pisete sta je doruckovala itd Na desetine je povredjenih u saobracaju a vi se zakacili za nju ..... OLADITE malo koga bre to interesuje zar nemate nista aktuelnije da pisete???????????

Kurto

pre 5 godina

Mnog je vazno za buduci ishod dali redovno pishk

XXL

pre 5 godina

U čemu je problem? Možda u tome da se VIP građani Srbije leče u elitnim ustanovama i sa elitnom ekipom doktora extremnom brzom reakcijom dok običan građanin Srbije obično ide u mrtvačnicu, po sudovima, nadrilekarima i SMS porukama tražeći zdravlje koje sve više gubimo. Zašto onaj čovek NIJE imao tako brzu reakciju i kvalitetnu uslugu doktora koji je umro zbog pucanja debelog creva u mukama od sepse i sada njegovi treba da pravdu za zdravlje traže po sudovima dok preminuli pacijent leži na groblju, a ne u bolničkom krevetu.

Mikica

pre 5 godina

Au,dosta vise.Nego,kako je druga osoba koja je povredjena I ko je to.Sram vas bilo.

Zuga

pre 5 godina

Желим од свог срца да та млсдс особа почне поново да ради и оствари своју породици. Дајете толику пажњу ко је шта видео да ли је кукала па то су болови пустите је да се лечи. Зсшто непишете о узроку несређе одскле лед на улици ако се у зимском периоду одржсва и чисти. Несме да се деси никакво изненађење поготову у ужем центру градс. Пишите о томе да се никад недеси овско нешто.

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija