• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

26.03.2019

09:38

PONAVLJA SE SUĐENJE LEGIJI ZA UBISTVO STAMBOLIĆA I ATENTAT NA VUKA DRAŠKOVIĆA?! Ustavni sud razmatra Ulemekovu žalbu!

Vesti

PONAVLJA SE SUĐENJE LEGIJI ZA UBISTVO STAMBOLIĆA I ATENTAT NA VUKA DRAŠKOVIĆA?! Ustavni sud razmatra Ulemekovu žalbu!

Podeli vest

Milorad Ulemek Legija (52) uložio je žalbu Ustavnom sudu Srbije, kojom traži novo suđenje za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine

Prema saznanjima lista Alo, Ustavni sud trenutno razmatra njegovu žalbu.

Legijin advokat Aleksandar Kovačević izjavio je juče da traže ponavljanje suđenja, jer je presuda u trećem stepenu, pred tadašnjim Vrhovnim sudom, doneta nezakonito.

- Sud je u slučaju Milorada Ulemeka primenio stroži zakon i osudio ga na 40 godina, iako je trebao da primeni blaži, prema kojem je najveća zaprećena kazna 15 godina zatvora za delo za koje se tereti. Pored toga, suđenje treba da se ponovi jer su se pojavili novi dokazi - rekao je Kovačević za Alo.

LEGIJA OSUO PALJBU PO ČEDI: BIO ZAŠTITNIK "ZEMUNACA" U VLADI, Žao mi je što se u sudu nije suočio sa svojim DRUGARIMA ČUMETOM I BAGZIJEM!

Odbrana zahteva da Ustavni sud preinači odluku i primeni blaži zakon u slučaju bivšeg komandanta "Crvenih beretki".

- To ništa ne menja u slučaju mog klijenta, koji je osuđen u dva druga slučaja (ubistvo Zorana Đinđića i zločini zemunskog klana), ali treba da se ispoštuje zakon - navodi advokat Kovačević.

Pobuna "beretki" opet na sudu

Kako se saznaje, Specijalno tužilaštvo žalilo se na presudu kojom su Milorad Ulemek i nekoliko optuženih pripadnika „Crvenih beretki" oslobođeni krivice za pobunu Jedinice za specijalne operacije, u novembru 1991. godine. Uskoro treba da bude zakazana sednica u Apelacionom sudu u Beogradu na kojoj će biti odlučeno o toj žalbi.

Novo suđenje traži i Branko Berček, bivši pripadnik "Crvenih beretki", koji je takođe osuđen na 40 godina za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine

Specijalni sud je prošle godine odbacio zahteve Legije i Berčeka, ali su se oni žalili najvišoj sudskoj instanci.

Berčekov advokat Zora Dobričanin Nikodinović tada je podnela zahtev za obnovu suđenja, u kojem je, između ostalog, navela da Berček ima drugačiju krvnu grupu od one koja je navedena među dokazima u slučaju atentata na Vuka Draškovića.

Ulemek i Berček su još pre 10 godina osuđeni na kazne od 40 godina zatvora zbog tih dela, a Zora Dobričanin Nikodinović u svom zahtevu za ponavljanje postupka pozivala se i na izjavu sudije Vrhovnog suda Milene Inić Drecun, koja je bila predsednik veća koje je odlučivalo u trećem stepenu.

OVAKO SE LEGIJA BRANIO NA SUĐENJU: Neka advokat pročita završnu reč, SKROZ SAM OĆORAVIO U SAMICI!

Ona je kao dokaz priložila izjavu koju je sudija dala medijima još 2007. godine. Sudija je izjavila da je tokom većanja u ovom predmetu „dala ostavku na funkciju sudije Vrhovnog suda Srbije, jer se sudi samo po pretpostavkama, a ne utvrđivanjem materijalne istine".

To, prema oceni branilaca, znači da je presuda doneta nezakonito.

LEGIJA I DALJE BEZ "LJUBAVNE SOBE"!​ Bivši komandant JSO Milorad Ulemek ostaje u srpskom "Alkatrazu"

Zora Dobričanin Nikodinović je zbog tih dokaza tražila da se njenom klijentu, osim ponavljanja postupka, odmah prekine zatvorska kazna, ali je to odbijeno.

Ukoliko bi sud usvojio žalbe Milorada Ulemka i Branka Berčeka, suđenje za ubistvo Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića bilo bi ponovljeno za sve osuđene.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mark

pre 5 godina

Gde mu je advokat Seselj da ga oslobodi optuznice

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija