• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.04.2019

07:13

DANAS PADA PRESUDA! Četvorici optuženih za ubistvo Ćuruvije preti po 40 godina robije, Legija ključni svedok!

Vesti

DANAS PADA PRESUDA! Četvorici optuženih za ubistvo Ćuruvije preti po 40 godina robije, Legija ključni svedok!

Podeli vest

Posle 20 godina od ubistva vlasnika i urednika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, Specijalni sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu optuženima za njegovo ubistvo 11. aprila 1999. godine

Presuda, kojom će sud saopštiti da li su optuženi krivi ili ne, biće izrečena tadašnjem šefu Resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, pripadniku tog centra Ratku Romiću, kao i Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu i kome se sudilo u odsustvu. Na ovu odluku suda, pravo žalbe Apelacionom sudu imaće i tužilaštvo i odbrana.

Marković i Radonjić se terete za krivično delo podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu u svojoj završnoj reči da na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina osudi svu četvoricu optuženih, dok su oni i njihovi branici tražili oslobađajuće presude.

Tužilaštvo smatra da je nalogodavac ubistva bio "tadašnji državni vrh", a optuženi izvršioci.

Sa druge strane, stav odbrane je da se u ovom postupku "sudi jednom vremenu", da dokaza protiv optuženih nema i da na optuženičkoj klupi ne sede izvršioci ubistva.

Tokom višegodišenjeg dokaznog postuka u ovom procesu ispitano je preko 100 svedoka. Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svedočenja pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić. Ulemek u najčuvanjijem zatvoru u zemlji zvanom "Alkatraz" služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza ubistavai drugih krivičnih dela. Optuženi Radomir Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, pošto su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu životnu partnerku Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti". Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u ulazu u zgradu, u kojoj je živeo 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
englezii

pre 5 godina

Djubre jedno zlikovacko ! Trebalo ga je ubiti i onda a i danas da slucajno vaskrsne kao i Djindjica ! A danas im treba poslati i obradovica Djilasa kao i Pozderca !

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija