• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.05.2019

15:35

STRAŠNO! NOVA DROGA HARA SRBIJOM! 100 puta jača od marihuane, ulični naziv joj je "jagoda", a vodi pravo u SMRT!

Vesti

STRAŠNO! NOVA DROGA HARA SRBIJOM! 100 puta jača od marihuane, ulični naziv joj je "jagoda", a vodi pravo u SMRT!

Podeli vest

Na ulicama Srbiji pojavila se nova droga, sintetički kanabinoid čije je dejstvo 100 puta jače od dejstva marihane

To je šesta psihoaktivna supstanca koja je u poslednjih godin dana otkrivena u Srbiji i koja je stavljena na list zbranjenih kontrolisanih supstanci. Rukovodilac Centra za monitoring droga Ministarstva zdravlja dr Jelena Janković kaže da se nakon konzmiranja novootkrivene droge javljaju crvenilo očiju, euforija uzemirenist, anksioznost, ali i da sve može da pređe u pokšaj samobistva.

Radi se o biljnoj mesavini zelene boje koja je poprskana sintetskim jedinjenjem i koristi se u vidu pušenja. 

AFERA KOKAIN TRESE SRBIJU I CRNU GORU! Progovorio i podoficir svedok-saradnik! Ovako su Šarićevi ljudi štekovali i rasturali drogu sa "Jadrana!"


- Supstanca je veoma opasna, a mladi toga često nisu svesni. Izaziva ozbiljna oštećenja kardiovaskularnog sistema, poremećaj rada srca, povišen pritisak, oštećenje bubrega, ali i smrtni ishod - rekla je Janković za Tanjug.

Droga je prvi put u evropskom monitoring centru evidentirana 2015. godine, a Nemačkoj i SAD je otkrivena 2016. godine. Prošle nedelje pojavila se i na licama Srbije. Ova droga ima više uličnih naziva. Zovu je "jagoda", "borovnica", "žvakica" i slično. Komisija za borbu protiv droge Ministarstva zdravlja inicirala je kod Ministarstva pravde da se pooštri kaznena politika za one koji prodaj drogu mladima. 

Janković kaže da je ministarstvo pravde prihvatilo inicijativu i da s u novi nacrt Krivičnog zakona uvedene visoke kazne.

- Kazna za sve koji proizvode, prodaju i koriste maloletna lica za prodaj droge biće pet do 15 godina. Za one koji nude maloletnim licima drogu i omoćavaj njeno uživanje u lokalima, javnim mestima u blizini škola biće kažnjeni od dve do deset godina. Za sve koji poseduju veliku količinu droge zaprećena kazna je tri do deset godina zatvora - pojasnila je Janković.

Komisija za borbu protiv droge pokrenla je program edukacije mladih po osnovnim i srednjim školama, ali i njihovih roditelja i nastavnika. Za godinu dana kroz program je prošlo 36.000 učenika, 7.000 nastavnika i oko 3.000 roditelja. Pri klinikama za psihijatriju u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Beogradu, Leskovcu otvoreni su i centri za lečenje mladih od zavisnosti, koji podrazmeva hitnu hospitalizaciju ali i intenzivan rad sa roditeljima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija