• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

28.05.2019

10:55

NARKO KLANOVI IZ SRBIJE I CRNE GORE PRESELILI "POSLOVE" U BEČ! Evo zašto su kriminalci sa Balkana prebacili "centralu" baš ovde!

Vesti

NARKO KLANOVI IZ SRBIJE I CRNE GORE PRESELILI "POSLOVE" U BEČ! Evo zašto su kriminalci sa Balkana prebacili "centralu" baš ovde!

Podeli vest

Narko-klanovi sa Balkana su u poslednje vreme pomerili svoje aktivnosti sa Pirinejskog poluostrva u središte Evrope, a centar njihovog rukovođenja sve češće je prestonica Austrije

I toj selidbi svedoče brojna hapšenja osoba sa ovih prostora u Beču, ali i u Nemačkoj, kao i vatreni okršaji i ubistva pripadnika kriminalnih grupa u tim zemljama.

- Srpski, ali i crnogorski i kriminalci iz drugih republika nekadašnje SFRJ nikada nisu ni odlazili iz centralne Evrope, samo je njihovo delovanje bilo slabijeg intenziteta nego ranije. Naime, kako su se mnogi klanovi okrenuli švercu kokaina iz Južne Amerike, bilo je sasvim logično da tim "poslom" rukovode iz zemalja koje imaju izlaz na Atlantski okean i mora, kojima stižu veliki tovari kokaina. To je jedini, ali i najjači razlog da se presele na Iberijsko poluostrvo, u Španiju, ali i u Holandiju i Belgiju, koje takođe imaju velike luke - kaže sagovornik Blica blizak bezbednosnim službama.

Foto: Public

Da su Pirineji bili omiljeni kriminalcima sa Balkana, potvrđuje i to što su Luka Bojović, kao i nekadašnji članovi zemunskog klana utočište uglavnom našli u Španiji. I sukob među crnogorskim kriminalcima, cepanje nekadašnjeg kotorskog klana, počeo je upravo u španskoj luci Valensija, krajem 2014, kada je nestalo više od 200 kilograma kokaina. Proteklih godina o Španiji se govorilo i kao zemlji gde su utočište našli mahom pripadnici škaljarskog klana i osobe bliske njima, a navodno su im u tome pomagali saradnici Luke Bojovića, sa kojima su u dobrim odnosima.

- Sa druge strane, kavački klan je imao veze sa zemljama iz Centralne Evrope, prvenstveno Austrijom, gde ima mnogo ljudi sa našeg prostora. Rođaci jednog od navodnih vođa ove kriminalne grupe imaju razgranate poslove, na prvi pogled legalne, u Austriji. Među tim njihovim saradnicima nisu samo rođaci, već ima i državljana Srbije koji su zbog raznih zločina osuđeni u Srbiji, za kojima su raspisane poternice, pa oni ne dolaze u domovinu, već je zaobilaze. To im međutim nije smetalo da u Beču zarade ozbiljan novac. Neka operativna saznanja ukazuju da su ti poslovi paravan, i da kroz njih "kavčani" peru pare - navodi naš izvor.

Upravo je Slobodan Kašćelan, jedan od navodnih vođa ovog klana, dok se skrivao od crnogorskog pravosuđa, jedno vreme utočište našao u Beču. Austrijska policija ga je locirala, ali on je uspeo da im umakne u poslednjem trenutku. Godinu i po dana nakon toga, prošlog decembra, uhapšen je u Češkoj. Upravo u vreme kada je Kašćelan priveden u Pragu, Vladimir Roganović, visokopozicionirani član ovog klana, pušten je iz spuškog zatvora i odmah se uputio ka Beču, gde je i ubijen 21. decembra 2018. Ova likvidacija nije rasvetljena, mada se sumnja da iza nje stoje "škaljarci".

Foto: Reuters

- Pojačano prisustvo pripadnika jednog klana povlači i članove suparničke grupe, jer žele da eliminišu rivale. Iz tog razloga je verovatno da je u Beču, pored "kavčana" sada dosta i "škaljaraca". A uz to i jedni i drugi, ali i ostale kriminalne grupe, žele da nastave sa distribucijom narkotika, zbog čega im je prestonica Austrije veoma pogodna lokacija. Beč je u Evropskoj uniji, u centru Starog kontinenta, ima veoma razrađene puteve ka svim stranama: zato je iz njega lako dopremiti i kokain koji sve češće stiže do crnomorskih luka, posebno Rumunije i Bugarske, koje su takođe u EU. Posle skladištenja droge u Beču, lakše ju je prokrijumčariti do krajnjih destinacija, bilo da je u pitanju kokain, heroin ili marihuana - objašnjava izvor.

Prošle nedelje austrijska policija uhapsila je 14 osoba iz Crne Gore i Srbije za koje se sumnja da su trgovali drogom. Kod njih je nađena droga ulične vrednosti od 8,6 miliona evra, i to 112 kilograma kokaina, 71 kilogram amfetamina, 19 kilograma marihuane, pet kilograma smole kanabisa i 3,6 kilograma heroina. To je, zapravo, bila poslednja u nizu akcija usmerenih protiv balkanskih krimi-klanova, koja je trajala od 2017. godine. U proteklih godinu i po dana, u akciji austrijske i srpske policije je uhapšen 31 član kriminalne grupe, kojom je rukovodio nekadašnji "zemunac" Nenad Lemajić (uhapšen u septembru 2018).

Foto: AP Photo/Ronald Zak

Impuls istrazi dalo je i ubistvo jednog od vođa kavačkog klana Vladimira Roganovića, iz decembra 2018. Mesec dana posle te likvidacije uhapšena je još jedna grupa dilera, bliska Roganoviću, na plantaži marihuane u pokrajini Donja Austrija.

Takođe, nedavno je u Beču osuđena kriminalna grupa iz Srbije, među kojima su bile i dve žene, koja je takođe proizvodila marihuanu na ilegalnim plantažama i prodavala je na narko-tržištu Austrije. Konačno, i hapšenje Veselina Raičevića Mede, jednog od vođa klana Amerika, koje se desilo u Beogradu prošlog meseca, takođe je povezano sa Bečom: heroin koji je pronađen kod njegovih saradnika bio je namenjen austrijskom tržištu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija