• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

05.09.2019

23:15

NASTAVAK ISTRAGE OKO ZAPLENE OGROMNE KOLIČINE DROGE NA ATLANTSKOM OKEANU! Srbin prevozio 800 kila kokaina u Crnu Goru!

Vesti

NASTAVAK ISTRAGE OKO ZAPLENE OGROMNE KOLIČINE DROGE NA ATLANTSKOM OKEANU! Srbin prevozio 800 kila kokaina u Crnu Goru!

Podeli vest

Vladislav Funštajn (44) je sa Meksikancem i Rusom jedrilicom preko Atlantika išao ka Crnog Gori, gde je droga trebalo da bude istovarena i distribuirana po Evropi. Tovar je verovatno trebalo da dočeka neki moćni crnogorski klan

Vladislav Funštajn (44) iz Erdevika, koji je u nedelju sa Meksikancem i Rusom uhapšen na brodu na Atlantiku sa 800 kilograma kokaina, trebalo je da doplovi do Crne Gore, pokazuju poslednji rezultati iz istrage! Tovar droge je trebalo da bude istovaren na crnogorskom primorju da bi se dalje distribuirao po zapadnoj Evropi!
 

Klan


Crnogorski klan je najverovatnije obezbedio novac za nabavku i transport droge, ali i dalje rasturanje po Evropi
Izvor iz istrage

Iza ovog posla je, po svemu sudeći, stajao neki moćan crnogorski klan, koji je obezbedio novac za nabavku i transport droge, ali i dalje rasturanje kokaina na evropskim ulicama.

Zadužen za transport
Izvor iz istrage kaže da Funštajn nije tako veliki "igrač" da bi mogao sam da finansira ceo posao i da je on samo bio zadužen za transport droge jedrilicom od Meksika do Crne Gore, pošto je iskusan skiper.


- Jedrilica, koja je plovila pod američkom zastavom, nabavljena je u Meksiku još proletos i tamo su na njoj napravljeni specijalni bunkeri, u koje je natovaren kokain. Zatim je taj brod, na kom su bili Funštajn, Meksikanac Emanuel Kvevas (24) i Rus Sergej Rašokin (48), krenuo iz meksičke luke La Paz, koja se nalazi na pacifičkoj obali, i to možda još krajem jula ili početkom avgusta. Prošli su ogroman put jedrilicom. Najpre su, ploveći Pacifikom, obišli Gvatemalu, Nikaragvu i Kostariku, pa su prošli kroz Panamski kanal do Karipskog mora i dalje su produžili na Atlantik ka Evropi - objašnjava naš sagovornik.


Naše bezbednosne službe su, kaže on, došle do informacije da je tovar droge krenuo iz Meksika, pa su obavestile špansku policiju o tome.


- Španci su uz pomoć engleske obaveštajne službe pratili taj brod i čekali su trenutak da ga presretnu na Atlantiku, čim se približi Evropi. Međutim, jedrilica je kod Azorskih ostrva, na oko 1.500 kilometara od evropske obale, stala, usidrila se i neko vreme se nije pomerala. Postojala je bojazan da će se deo tovara droge možda tamo istovariti, pa je španska policija odmah krenula u hapšenje. Više brzih brodova je sa specijalcima došlo do jedrilice, a Funštajn, Rus i Meksikanac odmah su se predali, ne pružajući otpor - objašnjava naš sagovornik.


Gotovo istovremeno, u Šidu su uhapšeni Vladislavov drug Dragan Đanković (39), koji je takođe skiper, i njegov otac Mirko (66) zbog sumnje da su Funštajnu pružali logističku podršku iz Srbije.
- Ceo tovar droge ili bar jedan deo je, prema operativnim podacima, trebalo jedrilicom da stigne u Crnu Goru. Odatle je trebalo da se rasproda širom Evrope. Zato je, po svemu sudeći, ceo ovaj prekookeanski šverc droge finansirao i organizovao neki moćan narko-klan iz Crne Gore, jer imaju i logistiku i sredstva za to. Ipak, u interesu istrage, koja i dalje traje, ne mogu se otkrivati preciznije informacije - navodi naš izvor.


Paketi kokaina su, inače, bili brendirani sa simbolima "dick", "T26", ali i slikom Gavrila Principa, što ukazuje da su kupci i distributeri te droge s naših prostora.

Strah od talasa ili droge
Da je tovar kokaina trebalo da se istovari u Crnoj Gori, posredno nam je otkrila i Anđelka Đanković (66) iz Šida, čiji su muž Mirko i sin Dragan uhapšeni u ovoj policijskoj akciji. Ona je kazala da je Dragan još u aprilu na Funštajnov poziv otišao u Meksiko.


- Vladislav je rekao mom sinu da će tamo kupiti jedrilicu i da će je zajedno prebaciti preko okeana do Crne Gore, a zatim prevoziti turiste po Jadranu i Mediteranu. Međutim, Dragan se javio iz Meksika sav preplašen, rekao je da su tamo ogromni talasi i da se plaši plovidbe po okeanu, pa se posle samo dve nedelje vratio kući - kazala je Anđelka.

Ocu i sinu se slošilo pred tužiocem

Mirku Đankoviću i njegovom sinu Draganu juče je određen pritvor do 30 dana, nakon što su privedeni na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Kako saznajemo, Dragan je u ovoj fazi postupka odlučio da se brani ćutanjem, pošto se nije osećao dobro zbog visokog krvnog pritiska. Na zdravstvene probleme se požalio i njegov otac Mirko i on se zbog toga nije detaljno izjašnjavao o optužbama za pomaganje u švercu kokaina.

Ostaje, naravno, mogućnost da je Dragan u Meksiku video šta Vladislav namerava da utovari na jedrilicu, pa se zapravo uplašio od šverca droge, a majci ispričao da su ga prestravili talasi. Šta god da je u pitanju, utvrdiće dalja istraga.


Anđelka je, inače, i juče reporteru Informera kazala da su njen muž i sin uhapšeni ni krivi ni dužni i da su iza rešetaka samo zato jer poznaju Funštajna, o čemu je naš list pisao u broju od srede. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17