• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.04.2016

19:26

DOKAZANI FALSIFIKATOR SANDULOVIĆ IPAK IDE NA IZBORE: Predao lažne potpise, ali mu RIK ne može ništa!

Zanimljivosti

DOKAZANI FALSIFIKATOR SANDULOVIĆ IPAK IDE NA IZBORE: Predao lažne potpise, ali mu RIK ne može ništa!

Podeli vest

Republička izborna komisija proglasila listu Republikanske stranke, čiji je lider Nikola Sandulović, pa naknadno otkrila da je podneto 1.000 lažnih potpisa... Ipak, ne mogu da mu odbiju izbornu listu!

Republikanska stranka, čiji je lider Nikola Sandulović, bivši telohranitelj Zorana Đinđića, učestvovaće na vanrednim parlamentarnim izborima iako je utvrđeno da je prilikom prijave svoje liste podnela oko 1.000 falsifikovanih potpisa!

Ko je sve falsifikovao potpise
(podaci RIK)

* Jedinstvena ruska stranka 5.000 (povukli listu)

* Republikanska stranka 1.000
* To smo mi - Prirodni pokret Vladimira Zaharijeva 4.000
* Koalicija Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara - Demokratska zajednica Hrvata 1.600
* Tolerancija 1.000

FALŠ POTPISI: RIK obara Sandulovićevu listu?!

Kako je juče saopšteno, Republička izborna komisija, koja je utvrdila krivično delo i predala dokaze policiji i tužilaštvu, ne može Sanduloviću da zabrani izlazak na birališta jer su lažni papiri otkriveni tek pošto je lista prihvaćena?!

Maja: RIK laže!

Kako saznajemo, istraga ove nezapamćene prevare već je pokrenuta, a među saslušanim funkcionerima Republikanske stranke (RS) je i pevačica Maja Nikolić, šefica kabineta direktora Sandulovićeve partije.

Dejan Đurđević, predsednik RIK, kaže za Informer da je ta institucija u ovom slučaju naprosto nemoćna.

- Utvrdili smo da je pečat Osnovnog suda u Šapcu kojim su overavani potpisi lažan. Imamo čvrste dokaze za to i prosledili smo ih tužilaštvu i policiji. Sandulović i njegova stranka, međutim, ostaju u izbornom procesu, osim ako sami ne odustanu. Prema zakonu, mi možemo naknadno da odbijemo neku listu, ali će takvu odluku oboriti Upravni sud, koji je ranije doneo odluku da vanredni pravni lekovi nisu dozvoljeni u kampanji. Drugim rečima, Sandulovićeva lista je proglašena i više nemamo način da je odbijemo... - objašnjava Đurđević.

Ivan Dobričić

Prema njegovim rečima, dosad je otkriveno blizu 15.000 falsifikovanih potpisa. Sumnjive papire, osim Nikole Sandulovića i Zorana Marića (šefa Jedinstvene ruske partije koji je odustao od učešća na izborima), predali su i predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev i još dve liste.

Nikola Sandulović nam je juče kratko poručio da "uz dužno poštovanje ne može da priča s nama", dok nam se direktor njegove stranke Nikola Velikić prvo javio, rekao da je na sastanku, a posle toga je uporno odbijao pozive.

Goati: Hitno menjati zakon!

Analitičar Vladimir Goati ocenjuje da se hitno mora dopuniti zakon kako se regularnost izbora ne bi dovela u pitanje:
- Zakonodavac mora da omogući RIK ili nekom sudskom organu da eliminiše listu za koju se naknadno utvrde neregularnosti. Moraju se utvrditi i precizni rokovi, jer zamislite šta bi bilo da neka stranka uđe u parlament na osnovu falsifikovanih potpisa! Da li bi to bili validni mandati? Najbolje bi bilo da se u tom slučaju mandati te stranke srazmerno raspodele drugim partijama koje pređu cenzus...

Maja Nikolić, s druge strane, tvrdi da nije falsifikovala potpise i da je o tome već pričala s policijom.

- To je laž, RIK izmišlja! Imamo papir koji potvrđuje da je s našim potpisima sve u redu. Inače, nemam veze s potpisima, pošto sam zadužena za marketing. Zovite Sandulovića ili Jelikića... - poručuje Nikolićeva.

Organizovani kriminal

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, smatra da je ovde reč o organizovanom ili poluorganizovanom sistemu.

RIK OBJAVILA ZBIRNU IZBORNU LISTU: Proglašeno 20 lista sa 3.270 kandidata!

- Ovo ne liči na delo pojedinca. Falsifikovanje potpisa je ozbiljno krivično delo - ističe Klačar, dodajući da Republička izborna komisija ne sme dozvoliti bilo kome ko je predao sumnjive potpise da uđe u izborni proces.

- Ovakva krivična dela do sada nisu viđena u našoj praksi. Smatram da će RIK ipak morati da posegne za "vanrednim pravilima" kako bi razrešio situaciju - zaključuje Klačar.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sombor

pre 8 godina

Mislim da bi trebali proveriti i Sombor. Pa neka preispitaju i taj de, posto se suska da su i ovde falsifikovali potpise i varali narod.

bosa

pre 8 godina

strašno!!!!!!!!bože nama su zakoni kriminalni gde fasifikovanje postaje regularno .profesor goati je ukazao na mogućnost.

Mile

pre 8 godina

Kako ne moze nista, pa jel\' ima dovoljan broj potpisa ili nema. \n

lu

pre 8 godina

da se razumemo ovo je odvratno...ali, biti toliko bezobrazan da ti padne na pamet da predas skenirani pecat rik/u na obrascu za podrsku listi..valjda taj rad mozga razumemo samo mi koji živimo na dorćolu - da zaista nekome, (ko nije slučajno sa dorćola) i takva ideja može da izgleda da ce da uspe..i sto je potpuno bizarno - uspe .. e, stvarno ću morati da napisem knjigu o dorćolcima ..

Monostor

pre 8 godina

Dodjite u Sombor u selo Backi Monostor pa udjete u Romsko naselje i lepo vidite kako su lepo varali ljude. Sve to treba lepo u aps pa da vidis... Ako su spremni da rade ovo, sta bi uradili da su vlast!!! Bilo bi saraj brate malo...

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija