• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

24.04.2016

21:51

SVETSKE AGENCIJE: Ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke!

Zanimljivosti

SVETSKE AGENCIJE: Ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke!

Podeli vest

Svetske agencije javile su, pod oznakom hitno, da je Srpska napredna stranka odnela ubedljivu pobedu na izborima u Srbiji

Rojters je javila da je prema prvim preliminarnim rezultatima Cesida, Srpska napredna stranka dobila natpolovičnu većinu glasova.

To bi naprednjacima ponovo obezbedilo apsolutnu većinu u parlamentu, dodao je Rojters. 

AP ukazuje da očigledan trijumf SNS znači da će Srbija nastaviti svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, uprkos protivljenju desničarskih stranaka koje se zalažu za bliske veze sa Rusijom.

Američka agencija takođe konstatuje da su naprednjaci ostavili proruske nacionaliste daleko iza sebe.

Izbori su, ocenjuje agencija, predstavljali test proklamovanog obećanja premijera Aleksandra Vučića da vodi zemlju ka EU.

Vučić je, podseća AP, rekao da je vanredne parlamentarne izbore sazvao jer mu je potreban novi mandat kako bi nastavio sa teškim reformama, koje EU traži, ali ga njegovi protivnici optužuju da zapravo želi da ojača "autokratsku vladavinu" i osvoji još jedan četvorogodišnji mandat dok je još popularan. 

MEDIJI U REGIONU: Vučiću natpolovična većina!

Liberalne prozapadne opozicione stranke, među kojima je i stranka bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića, podeljene su i skajnute, i bore se da pređu cenzus, a podrška desničarskim partijama, među kojima je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, oživela je. 

Dok su proruska osećanja u Srbiji tradicionalno snažna zbog bliskih istorijskih i kulturnih veza, mnogi Srbi bi, takođe, voleli da njihova zemlja dosegne ekonomske i demokratske standarde bogatih evropskih zemalja, navodi američka agencija.

AP ocenjuje da, iako se ne očekuju velika iznenađenja nakon izbora, oni bio mogli da pomere Srbiju udesno.

Bilo kakvo oživljavanje nacionalizma na Balkanu smatra se opasnijim nego u ostatku istočne Evrope zbog ratova devedesetih godina prošlog veka u kojima je poginulo oko 100.000 osoba. Zapadne zemlje su pokušavale da smire balkanske nacije držeći ih na putu ka EU. To bi moglo da propadne ukoliko Srbija odustane od evropskih integracija i okrene se Rusiji, navodi AP pozivajući se na ocene analitičare. 

AFP konstatuje da bi pozicioniranje radikala na trećem mestu značilo bi da bi lider te stranke Šeselj mogao postati vodeća opoziciona figura.

BBC ocenjuje da su izbori u Srbiji, de fakto, bili referendum o nastavku na putu ka EU.

BBC preneo izjavu Vučića da očekuje da će glasači izabrati "put Evropske unije".

- Skoro sam siguran da ćemo nastaviti sa našim procesom evropskih integracija - preneo je Vučićeve reči BBC, koji primećuje da su ovo treći parlamantarni izbori u Srbiji za manje od četiri godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija