• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2016

12:24

AMERIKANCI O IZBORIMA U SRBIJI: Vučiću se isplatila "izborna kocka", zemlja ostaje na putu ka EU, ali se vratili nacionalisti!

Zanimljivosti

AMERIKANCI O IZBORIMA U SRBIJI: Vučiću se isplatila "izborna kocka", zemlja ostaje na putu ka EU, ali se vratili nacionalisti!

Podeli vest

"Izborna kocka" isplatila se lideru SNS Aleksandru Vučiću, koji se vraća na vlast ubedljivom pobedom, ocenjuje danas američki portal Politiko i navodi pet glavnih pouka koje se mogu izvući iz prevremenih izbora, od toga da Srbija ostaje na putu ka EU, do jačanje nacionalista koji se vraćaju u parlament




Zaključak broj jedan je da se put Srbije ka EU nastavlja, budući da je više od 85 odsto glasova otišlo strankama koje javno zagovaraju članstvo u EU, piše Politiko. 

Premda ovo nije bio "referendum o EU", kako su ga neki nazvali, jasno je da politički konsenzus u zemlji ide u prilog članstvu u Uniji, navodi se u tekstu.

S vladajućom koalicijom, koja se sprema da uzme 60,5 odsto glasova Vučić ima jasan mandat da približi Srbiji EU, a to, kako dodaje Politiko, uključuje i "normalizaciju odnosa sa Prištinom, premda priznavanje nezavisnosti srpske pokrajine još nije na stolu, i pravosudne i ekonomske reforme. 

Regionalno, zbog ambicije da uđe u EU i želje za bliskim odnosima sa Nemačkom, Beograd verovatno neće hteti da "pravi probleme", premda će biti povremenih čarki, naročito sa Hrvatskom.

Put Srbije u EU, međutim, pun je prepreka, navodi američki portal, podsećajući na odluku Hrvatske da blokira pregovore Srbije u nekim područijma i "večni problem Kosova", koji "čak ni sve članice EU ne priznaju kao nezavisnu državu".

Srbija je uz to suočena i sa neprijateljskom klimom u EU, gde nedavni holandski referendum protiv trgovinskog sporazuma sa Ukrajinom pokazuje da među postojećim članicama nema mnogo volje za širenjem.

Ostatak Unije je zaokupljen krizama od Bregzita do migranata i evrozone, zbog čega je Srbija na dnu briselske liste prioriteta, navodi portal.

Druga pouka je da su nacionalisti dobili na snazi, piše Politiko podsećajući da Šešeljeva SRS ne samo da se vratila u parlament nego će izgleda biti i glavna opoziciona stranka u skupštini.

"To radikalima daje parlamentarnu platformu za retoriku protiv EU i suseda Srbije", ocenjuje portal.

Mesto u parlamentu će izgleda dobiti mesto i konzervativna Demokratska partija Srbije i Dveri, navodi Politiko primećujući da DS S, koja je nekada bila umerena proevropska konzervativna partija i deo pokreta protiv Miloševića, sada predvodi Sanda Rašković Ivić, poznata kao "srpska Marin Lepen" i protivi se ulasku Srbije u EU, dok su Dveri "otvoreno homofobni" pokret.

Treća pouka tiče se mandata za sprovođenje reformi, piše Politiko navodeći da domaći kritičari i neke diplomate kažu da je Vučih obećao mnogo, a ispunio malo tokom prve dve godine kao premijer, uprkos tome što je imao ogromnu većinu.

Sada kada mu je mandat obnovljen ima političkog prostora da ispuni obećanja, a to uključuje privatizaciju državnih preduzeća poput Telekoma i rudarskog kompleksa, smanjenje preglomazne administracije i znatno poboljšanje pravosudnog sistema i vladavine prava.

"To će podrazumevati razračunavanje sa ušančenim interesima, ali je od ključnog značaja za kapacitet Srbije da iskoristi svoju prednost u pogledu lokacije, cene, trgovinskih veza i privuče ozbiljnija strana ulaganja" ocenjuje se u tekstu.

Četvrta tačka na koju se osvrće Politiko je da Vučićeva vlast podstiče strahovanja od autoritarizma. 

Ipak, činjenica da su strani mediji o ishodu izbora izvestili kao o pobedi proevropskog reformatora a ne autoritarnog populističkog nacionalista je znak koliko je dobro sprski premijer, nekadašnjih saveznik Slobodana Miloševića, dobro izgradio svoj imidž, ocenjuje portal. 

Vučić je, kako se podseća, dobio međunarodni aplauz za poteze sa Kosovom i zbog humanog upravljanja izbegličkom krizom, ali mnogi u Srbiji na njega gledaju sa mnogo više skepticizma. 

Protivnici ga optužuju da suzbija medijske slobode i potkopava vladavinu zakona, te da se neke kompanije bliske stranci bogate, piše Politiko.

Peta pouka je da su liberalne opozicione stranke potisnute na margine, navodi ovaj portal uz ocenu da je, baš kao i u Mađarskoj i Poljskoj, srpska umerena opozicija podeljena i slaba pred partijskom mašinerijom vladajuće koalicije.

Tri odvojene liberalne grupacije su ušle u parlament, od kojih je jedna alijansa triju stranaka, ali je svaka od njih osvojila samo između pet i šest odsto glasova, primećuje Politiko, koji navodi da cepanje DS podriva opoziciju Vučiću.

Jedno od iznenađenja, piše portal, jeste uspeh "Dosta je bilo" na čijem je čelu bivši tehnokratski ministar ekonomije Saša Radulović koji "kanališe gnušanje" prema srpskoj političkoj eltiti.

"Ali, sve ovo znači da Vučićeva vlast neće biti mnogo ugrožena u naredne četiri godine", zaključuje portal Politiko. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saša

pre 7 godina

Nažalost, nacionalizam se opet vratio u parlament, ali većinska podrška ostaje na strani evropskog puta.

Portal

pre 7 godina

Američki mediji ipak zaključuju da bez obzira na mnoge struje Srbija na čelu sa Vučićen nastavlja svoj evropski put.

mima

pre 7 godina

Srbija je na dobrom putu ,putu ka još boljoj budućnosti.

Koviljka

pre 7 godina

Premijer se nije kockao, samo je zahtevao pun mandat koji mu je neophodana da završi započete reforme i uvede Srbiju u EU

Aguero

pre 7 godina

Verujem da ce gradjani i Vlada izgurati ove 4 godine i da ce Srbija postati clanica EU u tom periodu.

Igor

pre 7 godina

Vucic je ubedljivo najjaci. Narod ga voli jer je covek posten i radi u interesu naroda. Nikad nije vredjao svoje politicke protivnike. Covek je uvek bio iskren i rakao da ga da fotelja ne interesuje, ukoliko bude kompromisa sa interesima Srbije.

fića

pre 7 godina

Izgleda jedino Srbima i Srbiji je zabranjen nacionalizam a svima ostalima dozvoljen.

Miroslav

pre 7 godina

Vučić je pokazao da narod Srbije ima veliko poverenje u njegovu politiku.

Sasa

pre 7 godina

Pre bi rekao da se Vucicu isplatilo sto je posten i sto je radio za narod.

Petar57

pre 7 godina

Kao sto vidimo ,nije bile nikakve "kocke",narod je masovno uz Vucicevu politiku !

Ada

pre 7 godina

Srbija zeli da bude deo Eu i tu je nista nece sputavati.

maki

pre 7 godina

Srbija je jos jednom pokazala da je na putu za Evropu, ubedljiva pobeda Vucica.

Dragan

pre 7 godina

SNS je dobio sansu da sprovede svoj program u naredne cetiri godine. Ako te reforme budu uspesne treba ocekivati jos jedan mandat.

Jana

pre 7 godina

Nacionalnosti?! Vucic je prvi koji se zalaze za mir i stabilnost regiona, prvi koji govori dosta je mrznje! Recite nesto ustaskom pokretu u Hrvatskoj umesto sto cutite i okrecete glavu.

Kale

pre 7 godina

Tekovina ovih izbora je da SNS niko ne može da ugrozi i da ima odrešene ruke u vođenju zemlje ka EU!

Giga

pre 7 godina

Nova vlada će imati veliki posao da završi kako bi se ispunila obećanja.

Mile

pre 7 godina

Inostrani prijatelji dobro ocenju naš izbor koji vodi ka boljoj budućnosti.

gile

pre 7 godina

Ne sumljam da je sve prošlo u fer atmosferi, narod je rekao svoje i to je to.

Zoran

pre 7 godina

Vratio se minoran broj nacionalista koji ne može da ugrozi Srbiju ni na koji način.

Vlada

pre 7 godina

Nije ovo bas sasvim bila kocka, svi znaju koliko je Vucic ulagao napora ovih godina.

Milos

pre 7 godina

Srbija je pobedila,nastavlja se tamo gde se stalo,nastavak reformi i borba za prikljucenje EU.

Doki

pre 7 godina

Ameriko,Vucic se sa Srbijom nikad ne kocka igra sigurno i posteno.

jole

pre 7 godina

Srbija će imati stabilnu vladu, opozicija je toliko slaba da neće moći da prati vlast i ugrozi njene stavove i odluke, posebno ne navodna nacionalostička opozicija.

mladjo

pre 7 godina

Pobedom Vucica na izborima krecemo u bolju buducnost i doplomacki putem gradimo dobre odnose sa drugim drzavama.

123

pre 7 godina

Mogu i oni prilagoditi svoje stavove kad je u pitanju interes zemlje.

boris

pre 7 godina

Vucic je pokazao da je najbolji od svih politicara, ovo su bili izbori sa jako dobrim rezultatima

dijana

pre 7 godina

Vučić se odlučio za izbore i pored nepopularnosti mera koje je sproveo, ali mu je ipak narod dao poverenje jer zna da je to što radi u interesu svih.

vanja

pre 7 godina

Mi hoćemo u Evropu ali nećemo da damo Kosovo

Nidža

pre 7 godina

Ne znam šta ameri ima da komentarišu izbore.

Hestija

pre 7 godina

SAD je uvek prijatelj naše države, tako i treba ostati, narod Aleksandra Vučića voli i poštuje i počinje sa izgradnjom fabrika, i otvaranjem novih radnih mesta. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija