• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.05.2016

15:46

ZAVRŠENE KONSULTACIJE O FORMIRANJU VLADE: Nikolić ponudio mandat Vučiću!

Zanimljivosti

ZAVRŠENE KONSULTACIJE O FORMIRANJU VLADE: Nikolić ponudio mandat Vučiću!

Podeli vest

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponudio je mandat za sastav nove Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, lideru SNS i aktuelnom premijeru.

Nikolić je mandat Vučiću ponudio pošto je obavio konsultacije sa svim izbornim listama koje su prešle cenzus i ušle u Skupštinu Srbiju.

- Obavio sam konsultacije sa svima, a samo je Vučić izložio program vlade kako će se Srbija razvijati. Odlučio sam da Vučiću proverim mandat za sastav nove Vlade jer me je uverio da ima većinu - rekao je Nikolić i dodao da su svi ostali došli svesni činjenice da je SNS osvojila najviše mandata, kao i da su ti razgovori tekli u različitim tonovima.

Nikolić je konsultacije započeo u petak, razgovorom sa Vučićem, koji ga je tom prilikom obavestio da ima većinu za formiranje vlade, a čija lista je i osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima održanim 24. aprila - 131.

Premijer Vučić izjavo je u petak posle konsultacija da ima većinu za sastav vlade, što je potom saopštio i predsednik Srbije.

Lider SNS je rekao novinarima posle konsultacija u petak da ima gotovo ceo sastav buduće vlade, osim dva resora koja jošš nije rešio.

On je rekao da će početkom juna javnost obavestiti o strankama koje ulaze u Vladu i da ona treba da bude formirana što pre.

- Vlada treba da bude formirana pre dolaska kineskog predsednika. Ne znam samo za dva mesta (ministarska). Neću se rukovoditi time da li neko pripada prvoj drugoj ili petoj stranci. Zanima me neko ko ume da pokvari igru protivniku, da odbrani gol. Trebaju mi timski igrači - rekao je Vučić i dodao da se neki od ministara neće sviđati medijima.Dolazak kineskog presednika najavljen je za kraj juna.

Prema Ustavu Srbije, prvo se formira Skupština Srbije, pa tek onda Vlada Srbije. Rok za konstituisanje republičkog parlamenta je 30 dana od proglašenja konačnih rezultata, a oni su objavljeni 5. maja.

Nakon formiranja parlamenta sledi i proces formiranja vlade, a regulativa kaže da nova vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, što je danas završeno.

Kandidat za predsednika vlade parlamentu iznosi program vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu vlade i izboru njenog predsednika i članova.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Najviši pravni akt zemlje predviđa raspuštanje Skupštine Srbije ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere vladu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
asid

pre 7 godina

Veoma sam iznenadjen da je Predsednik poverio mandat nekom ko je osvojio jedva nekoliko procenata preko pedeset istih podrške gradjana Srbije a da je zanemario kandidate koji su osvojili čak i preko 0,1 pa čak i do 5,1 procenata. Zamislite da su izostavljeni Borko ukrajinac zvani Siriza ili onaj preokrenuti Janko zvani Ciniza, da ne pominjem ove koji su sa izuzetnim uspehom prešli cenzus uz pomoć onog Skota, sra mota, blam!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija