• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.04.2017

00:09

SRBIJA DANAS BIRA PREDSEDNIKA: 6.724.949 upisanih birača, GLASAĆE ZA 11 KANDIDATA!

Zanimljivosti

SRBIJA DANAS BIRA PREDSEDNIKA: 6.724.949 upisanih birača, GLASAĆE ZA 11 KANDIDATA!

Podeli vest

U Srbiji se danas održavaju izbori za predsednika Republike na kojima će građani moći da se opredele između 11 kandidata

Pravo da glasa za predsednika Srbije ima 6.724.949 upisanih birača, a to će moći da ostvare na ukupno 8.396 biračkih mesta od 7 do 20 časova.

Na 53 biračka mesta u inostranstvu biračko pravo može da iskoristi 11.590 državljana Srbije. 

U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija biće otvoreno 29 biračkih mesta gde će moći da glasa 9.326 birača. 

Za glasanje na Kosovu i Metohiji RIK je ranije odredila 90 biračkih mesta, na kojima će moći da glasa 105.929 birača. 

Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana. 

RIK podseća da će birači kojima je istekla lična karta moći da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte. 
Tanjug/AP

Svi birači trebalo je da dobiju obaveštenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu nisu dužni da to obaveštenje ponesu na glasanje, saopštio je RIK. 

Birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11.00 časova na dan izbora o tome obaveste birački odbor, naveli su u RIK-u. 

Takođe ukazuju i da birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima. 

Za glasanje na Kosovu i Metohiji Republička izborna komisija dostavila je OEBS-u kompletan izborni materijal. 

OEBS će u sprovođenju izbora učestvovati sa četiri centra za prikupljanje glasova, sa povezanim ograncima širom Kosova i Metohije. 

Ovo angažovanje OEBS-a oslanja se na model realizovan tokom prethodnih izbora, sprovedenih u pokrajini 2012. godine, 2014. i 2016. 

Public


Glasanje za predsednika Srbije već je održano u pojedinim zemljama, pa su se srpski državljani u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD već izjasnili koga žele za predsednika Srbije. 

Na izborima za predsednika Srbije glasaće se na 53 biračka mesta u inostranstvu, koja će biti otvorena u 32 zemlje. Biračko pravo u inostranstvu moći će da iskoristi ukupno 11.590 državljana Srbije. 

Glasaće se i u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji Hrvatskoj, Crnoj Gori, Švedskoj, Švajcarskoj i to u nedelju, 2. aprila od 7.00 do 20.00 sati po lokalnom vremenu. 

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštiti, niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji. 

Sprovođenje izbora za predsednika Srbije pratiće ukupno 1.955 domaćih posmatrača iz četiri udruženja i 126 stranih posmatrača iz 25 organizacija, izbornih komisija i ambasada. 

Od domaćih posmatrača izbore će pratiti Udruženje Građani na straži, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), CeSID i Jukom. 

Tanjug

Posmatrače će imati Parlamentarna skupstina Saveta Evrope, Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (OEBS/ODIHR), Interparlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država, organizacija SILBA - inicijativa za dijalog i demokratiju iz Danske i Organizacija Evroazija centar. 

Od stranih posmatrača izbore će pratiti i ambasade SAD, Kanade, Australije, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Austrije, Holandije, Švedske, Švajcarske, Rumunije, Ukrajine, Bugarske, Poljske i Nigerije. 

Takođe, sprovođenje izbora pratiće i Centralna izborna komisija BiH, Centralna izborna komisija Ruske Federacije i Državna izborna komisija Makedonije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija