• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Đurđević

24.02.2015

08:30

IZ DVOJKE U KECA keca Konačno rešenje

Kolumne

IZ DVOJKE U KECA keca Konačno rešenje

Podeli vest

Stanje u Zvezdi i Partizanu odavno više nije navijačko pitanje, već pitanje funkcionisanja pravne države

Sudbina Crvene zvezde i Partizana je, bez zezanja, jedna od većih misterija srpskog društva. Možda su to nekad i bili klubovi udbaša u kožnim mantilima i brkatih generala, četnika i partizana, Srba i Jugoslovena, ali posle decenija (r)evoluiranja postali su stecišta najstrašnijih secikesa i prevaranata, ološa svih boja, kvazipolitičara i kvazibiznismena.

Skupilo se tu društvo sa dna kace, ali ne one Dedijerove sa kupusom koji je najbolji odozdo, već one o kojoj je u najgora vremena (mada je to vrlo relativna definicija) pevao stanoviti Baja Mali Knindža. Tu ekipu povezuje jedna sintagma: "Priprema kluba za privatizaciju" - s tim što se ta mantra obično čita ovako: "Tu su da iscede ono malo što je od kluba ostalo, da deo stave sebi u džepove, da proglase bankrot, pa da onda sve to za jedan groš kupi neki moćni tajkun koji će od stadiona napraviti tržni centar".

Međutim, već deset i više godina te privatizacije nema, a mufljuzi i dalje marodiraju hodnicima "Marakane" i JNA i glođu ono što je preostalo na kostima uginulih klubova. Za to vreme Zvezda i Partizan nisu ni Miškovi, ni Milijini, ni ruski, ni arapski, nisu ni državni, ni narodni, već su upravo onih što po njima riju kao bubašvabe. Zato stanje u Zvezdi i Partizanu odavno više nije navijačko pitanje, već pitanje funkcionisanja pravne države.

A stanje je, trenutno, ovakvo. U Partizanu je neki svinjarski trgovac mesec dana po ustoličenju digao kredit, što je verovatno novi prilog udžbenicima menadžmenta. Stavio je pod hipoteku trening centar i omladinsku školu, jedini klupski izvor para. Što će reći, ako zezne stvar, ode sve u majčinu. U tom istom centru i školi u poslednjih 10 godina stvoreni su igrači prodati za 90 miliona evra. Ali je klub, reče to svinjarski trgovac pre neki dan, u minusu 14 miliona. Za to vreme, na utakmice Partizana dolaze samo interesne grupe koje skandiraju svoje interese.

U Zvezdi, opet, lažni doktor sprovodi mere štednje tako što reketira igrače, a paralelno se, po potrebi, puštaju priče da će klub da bankrotira i da će od Rusa da iskamči 30 miliona evra?! Talenti se prodaju menadžerskim lihvarima, nogu po nogu, igrači proklinju upravu, a uprava igrače. Na stadion više niko neće ni za džabe.

Normalno je, onda, što takve klubove niko neće da kupi, sem onih koji bi da trguju po "sistemu" Duška Radovića - ništa za nešto i dva zla za jedno dobro. A to samo znači da "konačnog rešenja" za Zvezdu i Partizan neće skoro biti. Osim ako se pod tim ne smatra fudbalska paradigma onog što je pre osamdesetak godina smislio jedan moler iz Braunaua.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija