• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Đurđević

27.02.2015

22:22

IZ DVOJKE U KECA Case closed

Kolumne

IZ DVOJKE U KECA Case closed

Podeli vest

Naviklo se ovde da navijači šamaraju igrače, pa kada šamaraju, mogu i pištolj da im prislanjaju, a kada već pištolj prislanjaju, mogu i da... Ali ne, nismo mi videli tu logiku, taj sled događaja


Sećate li se nesrećnog Andresa Eskobara? To je onaj kolumbijski fudbaler što su ga ubili u kafani u rodnom Medeljinu, par stotina metara daleko od kuće, samo zato što je postigao autogol protiv Amerikanaca na Mundijalu. Većina nas je, te 1994. godine (iako smo već uveliko bili u ratovima u kojima nismo učestvovali), pomislila da se takve stvari dešavaju samo u Kolumbiji.

Dvadeset godina kasnije Kolumbija nam je stigla u Novi Pazar. Srećom, ne sasvim i ne do kraja, jer repetirani pištolj na čelu pazarskog fudbalera Žarka Uskokovića, koji mu je zbog promašenog penala prislonio lokalni kabadahija, nije opalio. Tu je negde laknulo i srpskim fudbalskim ocima, kojima se događaj nije učinio previše interesantnim jer nije podrazumevao kombinacije i menadžerske provizije. Tu se negde, na činjenici da nismo dobili još jedan tragičan slučaj za stranice crne hronike, zaustavilo interesovanje srpske javnosti za ovaj slučaj. Tu je negde, u tom potencijalno prosutom mozgu, problem u našoj percepciji stvari oko sebe. Nijedna suza, nimalo volje, nijedna slutnja, ni glas...

Uostalom, Žarko je vrlo brzo pobegao glavom bez obzira, daleko od Novog Pazara, što bi moglo da znači da se već i sam snašao. A lokalni kabadahija će verovatno vrlo brzo pronaći novu žrtvu, čim promaši penal. Nikom tu, dakle, dlaka s glave ne fali. "Case closed", što bi rekli Anglosaksonci. Zaključen slučaj.

Ovako je iz perspektive od prevencije operisane Srbije izgledao slučaj fudbalera koji je umalo glavom platio promašeni penal. Kao dobar dan i kao svakodnevna jadikovka, kao nešto što se podrazumeva i zvuči logično, jer naviklo se ovde da navijači šamaraju igrače, pa kada šamaraju, mogu i pištolj da im prislanjaju, a kada već pištolj prislanjaju, mogu i da... Ali ne, nismo mi videli tu logiku, taj sled događaja.

Čak su i Egipćani ukinuli fudbal posle pokolja na tribinama, čak su i Grci prekinuli svoje prvenstvo posle jednog sasvim standardno nasilnog derbija Olimpijakosa i Panatinaikosa. Mi smo još jednom, ko poslednje kurve, zažmurili, sačekali da prođe i bez reči nastavili dalje. Sve dok nam se stvarno ne dogodi Andres Eskobar i sve dok posle toga neko ne kaže da to može da se desi samo u Srbiji.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija