• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Đurđević

06.03.2015

15:08

IZ DVOJKE U KECA Strategija škorpije

Kolumne

IZ DVOJKE U KECA Strategija škorpije

Podeli vest

Ovog marta 2015. Piksi je akter belosvetskih afera, crne hronike i žutih strana, a Brankica, Vučela i Čovke su stručnjaci za fudbal. Piksi sedi besposlen, jede kavijar i pije šampanjac po elitnim pariskim restoranima, a fudbal nam, razoren i otrcan, služi za dnevnopolitička instant prepucavanja

Na dan kada su političko-sportski radnici i napadni reporteri jedni drugima delili lekcije iz poštenja i bontona, bilo je i onih koji su stidljivo, negde u dnu stranice, obeležili pedeseti rođendan Dragana Stojkovića Piksija. Najboljeg srpskog fudbalera svih vremena i šire, barem ako pitate nas rođene sedamdeset i neke.

Nisu se ta dva događaja slučajno poklopila i nije ih vezao samo datum. Vezala ih je priča o nama, o apsurdu po kojem funkcionišemo i kuda idemo, kao društvo i kao pojedinci. Vezao ih je sticaj okolnosti, ne tako neočekivan, po kojem je ovog marta 2015. Piksi akter belosvetskih afera, crne hronike i žutih strana, a Brankica, Vučela i Čovke stručnjaci za fudbal. Vezala ih je i činjenica da Piksi sedi besposlen, jede kavijar i pije šampanjac po elitnim pariskim restoranima, a da nam fudbal, razoren i otrcan, služi za dnevnopolitička instant-prepucavanja. 

Gde smo to pogrešili? Priča o Piksiju mogla bi da pruži deo odgovora. Fudbaler Piksi bio je sve ono zbog čega će taj sport predstavljati bitan faktor u istoriji čovečanstva, od praistorije do puta na Mars. Spojio je umetnost i matematiku, cirkus i nauku, bio Ronaldinjo, Zidan i Mesi u jednom igraču. Imali smo sreću da uz njega rastemo i padamo, budemo svedoci te genijalnosti na terenu. Zbog takvih kao što je Piksi, međutim, u fudbal je ušla velika lova i tu se negde naš Draganče iz Pasi Poljane spojio sa raznim političko-sportskim radnicima, sličnim onima iz prve rečenice. Tada su ga, kao i svakog vunderkinda, mangupi brzo pokvarili. Malo to, malo priroda one škorpije koja bi da bocne žabu iako će joj to doći glave, pa sve to začinjeno južnosrbijanskim pogledom na materijalno - učinili su da Piksija danas pitaju za poslednji, a ne za prvi milion.

Ali, kao što rekoh, Piksijev slučaj je samo odličan primer za sve šta nam se desilo. Kao što on danas ne sme da dođe u Srbiju, da l' zbog zakona ili zbog onih što su sa druge strane zakona, tako je i Džajić doživeo da oproštajni (boks)meč odigra protiv Čovića u svojoj kancelariji, tako su i svi oni koji su nešto znali i umeli, koji su mogli da pomognu, ili otišli ili su se ofucali i kompromitovali. Svojom ili tuđom krivicom ili nesretnim spletom okolnosti, svejedno je. 

Ostali su samo napadni reporteri i političko-sportski radnici da jedni drugima, i nama svima, dele lekcije o moralu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija