• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Đurđević

10.04.2015

17:08

IZ DVOJKE U KECA Arsen i stare čipke

Kolumne

IZ DVOJKE U KECA Arsen i stare čipke

Podeli vest

Fudbal je igra, ples, trik, ideja, žonglerska tačka, malo i matematika, što da ne. Ono kada ustaneš i uhvatiš se za glavu od ushićenja bez obzira da li je lopta na kraju sela pod prečku ili je otišla dva metra iznad nje. To je definicija fudbala Arsena Vengera. Bodove neka broji Murinjo
AP PHOTO

Kada se jednog dana bude podvlačila crta, Arsen Venger će ostati upamćen kao čovek koji je više dao fudbalu nego što je fudbal dao njemu. Izvaditi jedan klub iz starog gvožđa, stvoriti ni iz čega bar 20 vrhunskih fudbalera, za sve to potrošiti minimum para za standarde tajkunskog fudbala i, konačno, omogućiti stotinama hiljada navijača da kretanje 11 muškaraca i lopte posmatraju kao umetničko delo. Malo li je... Za sve to, u datim proporcijama, Arsen je osvojio premalo trofeja i stekao nedovoljno ugleda da bi ga legenda prigrlila onako kao što je Aleksa Fergusona.

Jednom je rekao: "Sve što radiš u životu, radi tako da postane umetnost." I taj larpurlartizam tvrdoglavo živi već 30 godina. Zbog toga je Venger, tako okamenjen u vremenu i prostoru, poput vremenske sonde koja govori o tome kuda fudbal ide. U vreme kada su u Engleskoj Rusi i Arapi bili samo predmet montipajtonovskih viceva a ne vlasnici fudbalskih klubova, Venger je osvajao poslednje ozbiljne trofeje. Tada se to moglo, kao što se moglo "umiranjem u lepoti" stići do finala Lige šampiona, u kojem mu je pre devet godina pariski pljusak, uz pomoć Ronaldinja i Etoa, zauvek prikačio etiketu gubitnika sa dušom.

Venger i ove godine pokazuje koliko je posvađan sa Makijavelijem. Razbio je Siti, Junajted i Liverpul, pobedio deset puta u poslednjih 11 utakmica, stvorio nekakve Kokelane i Belerine, reinkarnirao Aleksisa i Žirua, opet igra najlepši fudbal na svetu i opet ništa neće osvojiti osim možda utešne FA kup vaze, nedovoljne da bi krajem maja izbegao sprdnju svog arhineprijatelja Murinja.

Međutim, Arsen vam nikada neće pokazati da mu je krivo. Baš kao što istim žarom, bilo da njegovi na terenu primaju ili daju gol, onako mršav i smežuranog lica ustaje sa klupe i pokazuje nešto što je samo on video, tako će vam i ovog maja reći da je zadovoljan, jer fudbal nisu samo trofeji. Fudbal je igra, ples, trik, ideja, žonglerska tačka, malo i matematika, što da ne.

Ono kada ustaneš i uhvatiš se za glavu od ushićenja bez obzira da li je lopta na kraju akcije sela pod prečku ili je otišla dva metra iznad nje. To je definicija fudbala Arsena Vengera. Bodove neka broji Murinjo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija