• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. J. Vučićević

31.05.2015

16:40

DOSTA ZLOČINA! Srpska politika

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Srpska politika

Podeli vest

Da li je u Srbiji danas moguća srpska politika? Ne evrounijatska, ne ruska, ne američka, nego srpska. Politika koja će ispred svega i iznad svakoga staviti Srbiju. Politika koja neće za stav i mišljenje ići ni u Vašington, ni u Brisel, ni u Moskvu. Politika koja će, za promenu, biti više mudra nego tvrdoglava, više lukava nego ideološki ostrašćena

Da li je u Srbiji danas moguća srpska politika? Ne evrounijatska, ne ruska, ne američka, nego srpska. Politika koja će ispred svega i iznad svakoga staviti Srbiju. Politika koja neće za stav i mišljenje ići ni u Vašington, ni u Brisel, ni u Moskvu. Politika koja će, za promenu, biti više mudra nego tvrdoglava, više lukava nego ideološki ostrašćena.

VUČIĆ

Tanjug

Premijera proglasili za "izdajnika" samo zato što je rekao da je Srbija otvorena i za "ruski" i za "američki" gasovod. A šta je trebalo da uradi?!

Kada ćemo, hoću da pitam, mi Srbi već jednom izaći iz scenarija filma "Tri karte za Holivud"? Dokle ćemo više izigravati veće Amerikance od Amerikanaca i veće Ruse od samih Rusa? Zar zaista, posle svega što nas je snašlo u decenijama za nama, iko normalan još veruje da u visokoj međunarodnoj politici postoji bilo kakva emocija, da se bilo šta krupno radi a da iza toga ne stoji jasan finansijski ili geopolitički interes?

O gasu govorim. O histeričnoj reakciji drugosrbijanskih medija koji su u četvrtak pomislili da je PPV Vučić "izdao" Ruse i okrenuo se Amerikancima pošto je, jelte, rekao da je Srbija otvorena za projekat američko-azerbejdžanskog gasovoda. O naslovnoj strani patriotiše cajtunga "Blic", koji je "pobedu" proslavio naslovom: Zbogom, druže Putin (?!). O oduševljenju uredništva internet portala B92, koje zamalo nije objavilo da je Srbija objavila rat Rusiji. Ali i o onim internet udarnicima s druge strane ekstremnog spektra koji su Vučića zbog odluke da se "okrene SAD" već proglasili za najgoreg i najcrnjeg izdajnika!

A da pogledamo šta je to tačno uradio PPV Vučić. U intervjuu agenciji AP rekao je: Srbija je po pitanju energetske bezbednosti spremna da koristi gas iz više izvora, što je veoma važno za naše američke prijatelje, takođe, i onda je još dodao: Naravno da ćemo pokušati da dobijemo gas sa svih strana. Ako mogu da pomognu Rusi, hvala, ako mogu Amerikanci, hvala...

Kada ćemo, hoću da pitam, mi Srbi već jednom izaći iz scenarija filma "Tri karte za Holivud"? Dokle ćemo više izigravati veće Amerikance od Amerikanaca i veće Ruse od samih Rusa?

I šta je tu tačno problem? Koga je Vučić "izdao", koga je napao, kakav je to zaokret učinio, kako se odrekao Putina? Nije li ovo najpametnija i zapravo jedina moguća pozicija koja stavlja Srbiju i njene interese na prvo mesto? Izvin'te, moliću lepo, a šta je trebao da uradi? Da kaže da nam ne treba jeftiniji američki gas? Da zajedno sa svima nama uskače u nove hladnoratovske rovove? Da bez rešenja čeka 2019, kada će, prema najavama iz Moskve, Rusija prekinuti isporuku gasa Evropi preko Ukrajine?!

Dobro, ali zašto onda Aleksandra Vučića zbog ove i ovakve odluke napadaju sa svih strana i proglašavaju za "izdajnika"? Pa opet iz interesa. Medijsko-NVO-društveno-politički radnici u ogromnoj većini žive od srpskih podela i nesreća. Njima je onoliko dobro koliko je nama loše.

I zato, dakle, pitanje svih pitanja glasi: Da li je u Srbiji danas moguća srpska politika?


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
caca

pre 8 godina

Bravo Vucko,ja mislim da je Vucic ,,pretolerantan,,sa svim ,,snobovima,,koje nije smenio,perfidno ucutkao,i da mu takvi ,zlice,oktopuzi mogu u daljnjem stetiti,a nama kao i do sada zivot vracati u 19 vek,,pisi o svima,daj da se siroke mase u to ukljuce ,,da se resimo perfidno takvih kao u ,,kineskoj osveti,,hvala

Mahnit Besan

pre 8 godina

Za pocetak da se ratosiljamo vas nepismenih sto sebi daju za pravo da misle kako mogu da misle, a fakat nemaju cime. Sedi, jedan. Jadan.

caca

pre 8 godina

Ne brinem ,pored vas pismenih,ostasmo pasalukkkk,,

Vidoje

pre 8 godina

Ne da ti ga je lik zavukao, nego strasno... Phphphph

Mahnit Besan

pre 8 godina

Ispred zareza ne treba ti razmak, iza zareza obavezno ide!!! O tome ti pricam...

Dragomir

pre 8 godina

ВУЧИЋЕВИЋУ,СИНКО,ПОСЛУШАЈ СТАРОГ ДРАГОМИРА И ПОДИГНИ ФРКУ ПРОТИВ ПОДИЗАЊА СПОМЕНИКА НАЈВЕЋОЈ СРПСКОЈ ШТЕТОЧИНИ ПО ИМЕНУ ГАВРИЛО ПРИНЦИП?Због његовог атентата страдало је више срба него од усташке каме!Потпуно непотребно је убио аустроугарски брачни пар.Стогодишње проклетство није завршено!Београдске ,,В. Новости,, су о њему писале у наставцима.Сазнали смо да је био бахати младић склон тучама.Једино је он могао да убије Фердинанда и Софију.Сви срби су тада страховито пребијани и уништене су радње.Онда, зар да мангупарија из Републике Српске без питања нас срба подигне споменик тој,како рекох,највећој српској штеточини?Ко даје снагу том лобију из Босне?Од тих срба деценијама страховито страдамо.СТРАХОВИТО!Још живе по отетим кућама и становима када су јурнули са Титом у ослобођену Србију?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija