• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

12.11.2015

11:05

IT UGAO Stiglo vam je (elektronsko) pismo

Kolumne

IT UGAO Stiglo vam je (elektronsko) pismo

Podeli vest

Da li možete da se setite kada ste poslednji put napisali pismo prijatelju? Mislim na dobro staro pismo na papiru, zapakovano u kovertu, sa zalepljenom markicom?

Da li možete da se setite kada ste poslednji put napisali pismo prijatelju? Mislim na dobro staro pismo na papiru, zapakovano u kovertu, sa zalepljenom markicom? 

Razlika u odnosu na klasičnu poštu je u brzini dostave i odgovaranja

Verujem čak da značajan broj čitalaca ovih redova to nikada u životu nije ni uradio (ne računam poslovnu i administrativnu korespondenciju). Jednostavno, najmanje deceniju i po unazad intenzivno koristimo elektronsku poštu (imejl) kao jednu od najznačajnijih vrsta pisane komunikacije, te je ona postala sastavni i naizgled nezamenjivi deo naših života.

Razlika u odnosu na klasičnu poštu je u brzini dostave i odgovaranja, pa čak i kada pišemo lična elektronska pisma, ona su odavno postala veoma konkretna i sažeta. Na sličan način raznorazni sistemi i servisi za razmenu instant poruka postaju sve popularniji, a poruke još kraće i brže. U nekoliko navrata tokom prethodnih godina brojni eksperti su navodili mnoštvo razloga za tvrdnju da je imejlu odzvonilo. Najvažniji argument je takozvani spam - neželjene poruke koje zatrpavaju naše elektronske poštanske sandučiće nepotrebnim sadržajima, reklamama, pa i virusima.

Čak je izračunato da kompanije širom sveta zbog spama godišnje gube milijarde dolara u smanjenju produktivnosti zaposlenih i tehničkim troškovima, a da je oko 18 odsto svih poruka neželjeno. S druge strane, na planeti trenutno postoji više od četiri milijarde imejl naloga koje koristi 2,5 milijarde korisnika, dok se svakog sata pošalje više od 120 milijardi poruka. Pri svemu tome broj imejl naloga i poruka neprekidno raste.

Ove brojke govore da je elektronska pošta i dalje moćnija od instant razmene poruka i društvenih mreža, ali se postavlja pitanje da li ima budućnost. U poslovnom svetu će svakako ostati prisutna još neko vreme jer ima odgovarajuće formalno priznanje i ostavlja mnogo jasniji "pisani" trag o prepisci. Privatni korisnici, prema pomenutim istraživanjima, polako se okreću alternativnim metodama komunikacije, ali i dalje ne žele da se odreknu dobre stare elektronske pošte.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija