• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

21.01.2016

15:50

IT UGAO: Neizostavno pomagalo u modernoj kuhinji današnjih domaćica je tablet!

Kolumne

IT UGAO: Neizostavno pomagalo u modernoj kuhinji današnjih domaćica je tablet!

Podeli vest

Poznajem nekoliko domaćica koje kao neizostavno pomagalo pri spremanju hrane koriste tablet. Naravno, služi im za pronalaženje ideja, saveta, zanimljivih pristupa i novih recepata

Poznajem nekoliko domaćica koje kao neizostavno pomagalo pri spremanju hrane koriste tablet. Naravno, služi im za pronalaženje ideja, saveta, zanimljivih pristupa i novih recepata.

Osim ovog savremenog tehnološkog pomagala, ostatak kuhinje po pravilu je "klasičan", pa se uređaji, pogotovo veliki kuhinjski aparati, ne razlikuju bitno od onih koje su koristile naše bake. O ispravljanju ove nesrazmere intenzivno razmišljaju inovatori širom sveta, uključujući i najveće proizvođače.

IT UGAO: Telefon kao životna potreba!

Postoji nekoliko varijanti frižidera i šporeta sa ugrađenom bežičnom vezom sa internetom, 

Veselin Jevrosimović

 

Bez povezane "pametne" kuhinje nema ni pametnog doma u pravom smislu reči, ali su, za razliku od drugih oblasti, ovde izazovi nešto kompleksniji. Jedan od problema sa kojima se susreću proizvođači jeste i činjenica da je životni vek velikih aparata, poput šporeta ili zamrzivača, poprilično dug, kao i da je razvoj novih modela zbog toga nešto sporiji. Drugo je pitanje koje su to funkcionalnosti koje bi nove modele učinile zaista upotrebljivim i korisnim.

Za sada smo dobili različite primere, bilo na nivou prototipa ili komercijalnih modela, pa kada pogledam pravac u kojem se ideja "povezane kuhinje" razvija, mogu da pretpostavim da ćemo u narednih nekoliko godina dobiti zaista zanimljive modele u masovnoj primeni.

Na primer, postoji nekoliko varijanti frižidera i šporeta sa ugrađenom bežičnom vezom sa internetom, kamerama i pratećim softverskim aplikacijama. Time je moguće daljinski proveriti sadržaj i stanje namirnica, podesiti temperaturu i vreme pripreme hrane.

Vidim da bi iste komponente mogle biti korišćene i za povećanje bezbednosti, na primer, alarmiranje korisnika ako je rerna ostala uključena ili da ručak zagoreva. Jedan od predloga je i povezivanje tradicionalnih proizvođača kućnih aparata sa IT kompanijama kako bismo kroz simbiozu znanja i iskustava dobili najbolje rezultate.

IT UGAO: Gorivo za električni automobil!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija