• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

03.03.2016

09:17

IT UGAO Sigurnost stvari i stručnjaci za internet bezbednost

Kolumne

IT UGAO Sigurnost stvari i stručnjaci za internet bezbednost

Podeli vest

"Internet stvari" podrazumeva i brojne senzore za prikupljanje podataka i automatizaciju svega

Analitičari su još pre nekoliko decenija predvideli da će neminovno doći vreme kada će računari postati sveprisutni i kada će se, u nekom obliku, ugrađivati u sve vrste predmeta iz svakodnevne upotrebe. 

Da bi čitav koncept imao smisla, tako ugrađeni računari moraju biti međusobno povezani u jedinstvenu mrežu i imati pristup sveobuhvatnim bazama podataka. Ovom opisu gotovo savršeno odgovara "internet stvari", sledeća važna faza u razvoju informacionih tehnologija i fenomen koji bi u 2016. godini mogao da doživi ozbiljan rast.

Pored računara u obliku "pametnih" uređaja, internet stvari podrazumeva i brojne senzore za prikupljanje podataka i automatizaciju svega. Iz istraživačke kuće "Gartner" stižu predviđanja da bi ove godine prisustvo interneta stvari moglo da poraste za čitavih 30 odsto, a da bi broj povezanih "pametnih stvari" u upotrebi mogao uveliko da pređe cifru od šest milijardi. Takođe, analiza pokazuje da bismo u naredne četiri godine mogli da imamo čak 21 milijardu povezanih uređaja, sa rastom od pet i po miliona svakoga dana.

Sasvim prirodno, nameće se pitanje kako održati bezbednost jednog tako kompleksnog sistema, odnosno kako kontrolisati zloupotrebe i hakerske napade. Ako je svaki predmet iz naše okoline povezan na internet i ako mu je, na neki način, moguće pristupiti sa bilo koje tačke na planeti, onda je razumljiva zabrinutost.

Srećom, IT eksperti širom sveta rade na obezbeđivanju mera i uspostavljanju standarda koji će proizvođačima omogućiti da nove proizvode izbacuju na tržište prihvatljivo brzo, a da rizik sigurnosnih propusta bude sveden na minimum. Zbog toga očekujem da će u narednim godinama stručnjaci za računarsku bezbednost postati veoma traženo zanimanje.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija