Informer

16:44 Kolumne

D. J. Vučićević | 24. 04. 2016.

DOSTA ZLOČINA! Nova kolumna Dragana J. Vučićevića: GLASAJ! MORAŠ!

Ove nedelje ne smem o politici i strankama. Zabranjeno onim kretenskim zakonom o izbornoj ćutnji. Prema tom zakonu, zaostalom iz vremena kada smo čitali crno-bele novine i antenom po krovovima lovili dva i po kanala državne televizije, meni je danas strogo zabranjeno da pomenem bilo kog učesnika izborne trke

Ove nedelje ne smem o politici i strankama. Zabranjeno onim kretenskim zakonom o izbornoj ćutnji. Prema tom zakonu, zaostalom iz vremena kada smo čitali crno-bele novine i antenom po krovovima lovili dva i po kanala državne televizije, meni je danas strogo zabranjeno da pomenem bilo kog učesnika izborne trke.

Onaj ko u nedelju ne glasa, taj priznaje da je idiot. To je tako nepogrešivo definisano još u staroj Grčkoj. Onaj ko je nezainteresovan za svoju državu, onaj koga ne zanima sudbina njegovog naroda, pa taj i nije ništa drugo nego idiot

Pitam se samo šta bi bilo kada bih u vreme ove predizborne tišine došao do dokaza, recimo, da je neki od partijskih ili koalicionih lidera i liderčića serijski ubica? Da li bih u ime imbecilnog zakona morao i o tome da ćutim?!

No, ako već o konkretnim partijama, političarima i politikama ne mogu, o nama Srbima, nama građanima pokornim, čija se kolektivna sudbina na ovim izborima određuje, i mogu i moram. Vrlo je važno, hoću da kažem, da u nedelju 24. aprila 2016. godine svi izađemo na izbore. Kad kažem svi, mislim baš svi. Jer nema opravdanja, nema izgovora za neglasanje. Nema i ne može biti pametnog objašnjenja za glupu odluku. A odluka da ne glasate jeste zapravo najgluplja moguća odluka.

Onaj, dakle, ko u nedelju ne glasa, taj zapravo priznaje da je idiot. Društveno-politički idiot. I to ne kažem ja, to je tako nepogrešivo definisano još u antičko doba. Onaj ko je nezainteresovan za svoju državu, onaj koga ne zanima sudbina njegovog naroda, pa taj i nije ništa drugo nego idiot. Možda na prvu loptu zvuči preterano, ali je sasvim tačno. Jer, realno, samo idiot može da svoju sudbinu prepusti u ruke drugog. Samo idiot može unapred da odustane od bitke i fatalistički se prepusti tuđim odlukama. Samo idiot može da bude nezainteresovan za svoju budućnost.

RAZMISLI
Pre nego što u nedelju glasaš, pre nego što zaokružiš neki broj na glasačkom listiću, najpre dobro razmisli da li bi tom za koga glasaš pozajmio 100 evra?

Vrlo je važno da u nedelju 24. aprila mi, građani Srbije masovno izađemo na izbore. Da celom svetu pokažemo da smo normalna, civilizovana i demokratska zemlja u kojoj slobodni građani slobodno biraju svoju vlast. Svako treba da glasa onako kako misli da treba, onako kako misli da je najbolje za njega i njegovu porodicu. Pa da se u noći između nedelje i ponedeljka prebrojimo i da, Bože zdravlja, odmah posle Vaskrsa svi zajedno počnemo da radimo ne bismo li vaskrsli ovu našu Srbiju. Da u naredne četiri godine politiku i podele ostavimo po strani i da radimo najbolje i najjače, svako svoj posao.

Na kraju, mali savet: pre nego što u nedelju glasaš, pre nego što zaokružiš neki broj na glasačkom listiću, najpre dobro razmisli da li bi tom za koga glasaš pozajmio 100 evra?