• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

02.06.2016

18:17

IT UGAO, KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Bezbednost pametnog doma!

Kolumne

IT UGAO, KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Bezbednost pametnog doma!

Podeli vest

O načinima na koje funkcionišu i svim prednostima kuća budućnosti, takozvanih pametnih domova, sve se više govori i piše
AP PHOTO

O načinima na koje funkcionišu i svim prednostima kuća budućnosti, takozvanih pametnih domova, sve se više govori i piše.

Premda prosečan čitalac veruje kako se radi o nečemu što tek treba da postane naša svakodnevica u budućnosti, mnoga rešenja dostupna su već danas, a sve brži tehnološki razvoj mogao bi dovesti do toga da pametni stanovi postanu aktuelni neuporedivo brže nego što očekujemo.

Postavlja se pitanje izazova koje ovaj fenomen sa sobom nosi i načina na koje treba da se pripremimo za nadolazeći trend.

Pametna kuća je skup povezanih računara, senzora i automatizovanih sklopova različitih veličina

Grubo govoreći, pametna kuća je skup povezanih računara, senzora i automatizovanih sklopova različitih veličina. Baš kao što računarske mreže zahtevaju određene mere bezbednosti, tako je potrebno na odgovarajući način zaštititi sve komponente u pametnom domu, pogotovo one koje su direktno povezane na internet.

Naime, neke od osnovnih postavki naprednih kuća budućnosti upravo su razmena informacija između uređaja u njoj, mogućnost automatske kontrole sa udaljenih lokacija i korišćenje podataka sa interneta.

Pored nepresušnog izvora inovativnih ideja i dodatne upotrebne vrednosti, otvara se i prostor za zloupotrebe i neovlašćene upade od strane modernih kriminalaca koji umesto alata za obijanje brava koriste računarski softver i elektronske aparate.

Zbog svega opisanog, potrebno je da razvoj sigurnosnih mehanizama, ali i edukacija korisnika, prate tehnološki napredak. Svaka novina koja služi da ljudima olakša svakodnevni život istovremeno je i izvor opasnosti ako se ne koristi na pravilan način.

Srećom, u poslednje vreme sve više naučnih institucija i privatnih kompanija aktivno radi na uvođenju standarda bezbednosti u ovoj oblasti.

To, naravno, ne znači da će svaka opasnost automatski biti izbegnuta. Uostalom, pravila kojima učimo najmlađe od momenta kada se rode postaju sastavni deo naše kulture ponašanja. Sada je došlo vreme da im se pridodaju nova uputstva, a njih najpre treba da nauče odrasli. Taj proces nekima može izgledati naporan, ali će se na duge staze svakako isplatiti. Ako ne zbog nas, ono zbog naše dece.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17