• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. J. Vučićević

21.08.2016

13:18

DOSTA ZLOČINA! KOLUMNA DRAGANA J. VUČIĆEVIĆA: Sindrom 'Simović'!

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! KOLUMNA DRAGANA J. VUČIĆEVIĆA: Sindrom 'Simović'!

Podeli vest

Ono što se danas dešava sa kolektivnom svešću Srba, ali i drugih evropskih naroda, ponajbolje bi mogao da objasni "sindrom generala Simovića"

Ono što se danas dešava sa kolektivnom svešću Srba, ali i drugih evropskih naroda, ponajbolje bi mogao da objasni "sindrom generala Simovića".

Zabavljeni našim lokalnim sitnim, politikantskim problemima, zavedeni naivnim verovanjem da je novi veliki rat nemoguć, mi ne vidimo i ne čujemo strašne vesti koje najavljuju veliko zlo

Dušan Simović, načelnik Glavnog generalštaba Kraljevine Jugoslavije, bio je, podsetimo se, za nedelju 6. april 1941. godine u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Topčideru zakazao svadbu ćerke Olgice tvrdoglavo odbijajući da za ozbiljno prihvati obaveštajne podatke koji su govorili da će Hitler baš tog jutra napasti Beograd. Savremenici su kasnije svedočili da se general Simović u ranu zoru 6. aprila spokojno brijao u svojoj rezidenciji pripremajući se za ćerkinu svadbu. Glavna mu je, kažu, briga bila da li će u gardijskom domu biti dovoljno mesta za sve ugledne zvanice, a pre odjeka prvih bombi žestoko se iznervirao što mu služavka nije dobro ispeglala belu košulju?!

Bojim se, da li se razumemo, da smo svi mi danas i ovde pomalo "Simovići". Zabavljeni našim lokalnim sitnim, politikantskim problemima i problemčićima, zavedeni naivnim verovanjem da je neki novi veliki rat nemoguć, mi smo zapravo slepi kod očiju i gluvi kod ušiju. Odbijamo da vidimo očigledno, pravimo se da sa svih strana ne čujemo strašne vesti koje dokazuju da se sprema veliko zlo.

Pa, tako u srpskim, ali i u gotovo svim značajnijim evropskim medijima gotovo nezapaženo prolaze vesti o raspoređivanju silne ukrajinske vojske na granici sa Rusijom, a skoro niko i ne pokušava da se na ozbiljan način pozabavi podatkom da Amerikanci nuklearne bombe iz NATO baze Indžirlik u Turskoj prebacuju u Rumuniju pod internim obrazloženjem da tako štite svoje interese u Ukrajini i na Balkanu?!

Svi tvrdoglavo odbijaju da posumnjaju u veliki rat čak i kad kineski predsednik Si Đinping otvoreno zapreti Amerikancima i ustvrdi kako će najdalje 2026. godine svetom vladati Kina i Rusija! Baš kao što niko neće da čuje ozbiljne ekonomiste koji upozoravaju da smo došli u jako opasnu tačku u kojoj se svetskim silama rat mnogo više isplati od mira!

Garancija

Najbolja garancija mira, nemojte imati nikakve sumnje, jeste naoružavanje Srbije. Što smo vojno jači i moćniji, to ćemo duže biti mirniji

Konačno, ovde kod nas u Srbiji skoro niko za ozbiljno ne uzima podatak da Vašington poklanja Hrvatima 16 borbenih helikoptera "kajova" i još im obećava balističke rakete "kojima će moći da gađaju Niš"!

Izvinite, a za šta se to oni spremaju? Koga će to Hrvati, napujdani od NATO, da napadaju? Koga, osim Srbije i Republike Srpske?!

Belosvetski moćnici, dakle, imaju jako opasne ideje. A mi Srbi u tim idejama imamo, nažalost, značajno mesto. I zato moramo da budemo pametni. Da nikome više ne dozvolimo da nas koristi kao svoje "topovsko meso", onako kako su to radili i 1914. i 1941.

Da jednom, za promenu, i mi Srbi spremno i pametno dočekamo veliko ratno zlo i da, kako znamo i umemo, gledamo da se sačuvamo.

A najbolja garancija mira, nemojte imati nikakve sumnje, jeste naoružavanje Srbije. Što smo vojno jači i moćniji, to ćemo duže biti mirniji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nebojsa

pre 7 godina

Svaka recenica je na mestu samo nedostaje recenica makar i prostoprosirena ZASTO HRLIMO U EU ili slozenija ZASTO NASA VLADA ISPUNJAVA ZELJE MMF I NE OKRENE SE INTERESIMA SRBIJE I ZASTO VLADA SRBIJE HRLI U EU KADA JE OCIGLEDNO DA IDE NA ZURKU U KOJOJ JE FAJRONT ODSVIRAN I ZASTO VLADA ZELI DA MENJA USTAV I DOPUSTI STRANCIMA DA KUPUJU ZEMLJU.\nSrpska vlada ne vidi ocigledno da se igra zaustavno vreme i da je poslednji trenutak za otvoreno okretanje Rusiji i Kini jer budite sigurni da ce se pre njima okrenuti opet Slovenci i Hrvati nego mi.\nZasto se ne zabrane NVO koje se finansiraju iz inostranstva?\n

vlah alija

pre 7 godina

sa svih strana srbijom odjekuje retorika 90tih pod razlicitim izgovorima podstice se militarizacija,nacijonalizam i spremanje za rat i sad sa "bivsim" radikalima na vlasti huskanja su sve cesca a i premijer svojim izjavama sve vise podsjeca na milosevica o tome kako "srpski narod niko nesme da bije"

Beli orao

pre 7 godina

"Синдром Симовић" је прошлост, деца комунизма такође, победничка Србија је држава српских патриота који с поносом певају Боже правде као данас српски спортисти, који знају за шта се боре, за отаџбину Србију, а да бисмо је сачували од оних који је мрзе, руско оружје је примарно, само војна јака Србија може да преживи сва искушења која јој прете.

Radiša

pre 7 godina

Dragane srpski Sokole! Ovaj ti članak ti je najbolji članak koji si ikada napisao! Bogu hvala da imamo i jednu pametnu glavu među nama, a koja vidi šta se sprema i sme da objavi šta nam opet dolazi..,

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

За крст часни и слободу златну.

Lana

pre 7 godina

Tacno tako! Ovo je Srpski narode istina, sažeto u nekoliko recenica. Hvala gosp. Vučičeviću na kratkim ali istinitim zapazanjima. Nadam se da ce moji srbi poceti da se bude i da ce ovakvim clancima poceti da se vraca nacionalna svest kod kolektivno uspavanog srpskog naroda!

Mile

pre 7 godina

Добро размишљање. А одговор на питање зашто амерички пројектили у рукама Хрвата могу да гађају Ниш је просто. Српско-Руско хуманитарни центар и алтернативни војни аеродром. Објективно нама у оваквој подели карата у глобалној партији покера, није место са западом, ма како се он звао. ЕУ, САД или далеко било НАТО. Задатак новинара треба да буде да врх државе обавештава шта народ мисли, јер народ то не може сам. Војна неутралност је добра и пожељна, али боље да ту неутралност штити и подржава исток, него запад. Знамо ми то јако добро кроз задњих 200 година. Барем ко жели да зна.

Steve G

pre 7 godina

Tako! Jednom i ti nesto pametno da napises, vidis da nije tesko... A, ne stalno o patkama i zutima i paranoji oko sorosa! I za ove helice i rakete sto ameri naoruzavaju hrvate,,, sta mi radimo po tom pitanju? Uzimamo od rusa dva transportna helikoptera!?! Pod hitno traziti S300! Ali premijer se pita, a on znamo vec sta...

Barbara Liry

pre 7 godina

Mnogi vide, ali se ne pitaju ili se njihova ne slusa. Unistavali smo i demontirali svu silu naoruzanja i ratne tehnike i to nije bila volja naroda. To su radili politicari marionete po nalogu zapadnih "prijatelja" da bi dobili sta? Srbiju po kojoj Americki vojnik ide slobodno i radi sta hoce? To nemoze ni u svojoj kuci. Cije su to odluke? Sada pozivamo da "vidimo" i "gledamo" i da se naoruzavamo. I kome je upucen taj apel? Meni? Svi koji su branili Srbiju i Srbe u predhodnom ratu su u Hagu (ko ziv ko mrtav). Ostavimo se zlocinaca. O njima sada ne govorimo. Kako motivisati nekoga da rizikuje zivot svoj i svojih radi interesa "naroda" i "drzave"? "Narod" i "drzava" su na margini interesa ovih sto sada predstavljaju i narod i drzavu. Konacno da se postavi pitanje naseg naoruzavanja i vojne sposobnosti da se odbranimo, jer realna opasnost od rata je pred vratima pa i u kuci. Verujem u snagu I moral Srpskog naroda. Ali, na vlasti su i u politici aktivni isti oni koji su svoga predsednika u Hag prodali. Sklonimo prvo njih. Napravimo reda u kuci da se zna za cega i koga ce Srbin (citaj narod) ponovo da gine. Gde nam je Zoltan Dani danas? Srbijo sram te bilo, rekli bi. Ali nemamo pravo, jer ovi sto nas od Dindici I Tadici do danas predstavljaju ne brinu ni o Srbiji ni o Srbima. Srba ima i bice i prepoznace se kad' i ako zatreba. Zato smo imali 14-tu i 41. takve kakve su bile. Uvek smo prvo morali pocistiti dvoriste od vlastitog smeca. I ponovo cemo (izgleda) morati tako.

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Село гори, а баба се чешља.

Ljubo

pre 7 godina

Da se malo osvrnemo ,na nasu naivnost ,a ima veze i sa ovim tekstom....pred izbijanje rata devedesetih ,a znamo kako i kada je poceo.Imali smo priliku svi da vidimo kaka sevpripremaju ,naoruzavaju ,propagandom vode ,sklanjaju Srbe sa vodecih rukovodnih mijesta u opstinama ,firmama ,biljeze se stanovi i biznisi srpski ...I mnogi po BiH - ckim i hrvatskim gradovima nisu htjeli vjerovati i slusati ,ostasebpo Sarajevu ,i ostalim gradovima u jezgru neprijateljskom ,i onda su sa njima " brisali asfalte" ,zadovoljavali svoje seksualne strasti i vrsili sve moguce torture i zlocine po ljudskom tijelu ,od nas Srba ....hocemo li biti opet naivni ,da im lijezemo pred maljeve i da nam bodljikavom zicom i konopcima vezu ruke ,,,,pamet u glavu moji Srbi ,jesmo li stvarno " ovce"....

Barbara Liry

pre 7 godina

Ovce nismo i necemo biti. Istorija je pokazala da smo vuci i junaci na muci.

boja

pre 7 godina

E pa sad je red da kazem sto odavno misli. Boze hvala ti na ovakvim mozgovima,samo je pitanje koliko cemo da te cujemo a i kad cujemo sta da tako bespomocni poduzmemo

Aksentije Drlja

pre 7 godina

Mante se ljudi ratova šta vas je spopalo...

zoran miljkovic

pre 7 godina

Читам коментаре, психијатриских болесника, или како рече Премијер српског ОЛОША.Све јунак до јунака, сви би у рат одмах и сад, и то против НАТО пакта, са десет авиончића, са застарелим тенковима, са рђом челика коју нам Руси продају за дебеле паре.ЧИЈУ ДЕЦУ ВИ ЛУДАЦИ ОЋЕТЕ У РАТ.Срам вас било што постојите, ни један народ нема оволико људског шљама као Србија.

Čitateljka

pre 7 godina

Ali je izostao savet običnim građanima: ako bude rat, šta da preduzmemo da rat preživimo?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija