• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.08.2016

18:00

IT UGAO, KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Nema više izgubljenih ključeva!

Kolumne

IT UGAO, KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Nema više izgubljenih ključeva!

Podeli vest

Svet povezanih "pametnih" predmeta, takozvanih internet stvari, svakodnevno raste brzinom koja često izmiče pogledu prosečnog pratioca tehnološkog napretka. Različiti oblici računara i elektronskih sklopova ugrađuju se neretko u predmete iz svakodnevnog života, gde bismo to najmanje mogli da očekujemo, a za potencijalnu upotrebnu vrednost i mogućnosti korišćenja novih rešenja samo je mašta granica

Svet povezanih "pametnih" predmeta, takozvanih internet stvari, svakodnevno raste brzinom koja često izmiče pogledu prosečnog pratioca tehnološkog napretka.

Različiti oblici računara i elektronskih sklopova ugrađuju se neretko u predmete iz svakodnevnog života, gde bismo to najmanje mogli da očekujemo, a za potencijalnu upotrebnu vrednost i mogućnosti korišćenja novih rešenja samo je mašta granica.

Tako smo, na primer, nedavno dobili "pametnu tetovažu", neobičnu kombinaciju privremene tetovaže, modnog detalja i povezanog uređaja koji može da ima nekoliko funkcija. Osim što lepo izgleda, ovakva tetovaža se može koristiti za upravljanje različitim uređajima.

Pitanje je vremena kada će biti moguća i ugradnja senzora za merenje zdravstvenog stanja

Na primer, prevlačenjem prstom po njenim delovima možete pokretati muziku na svom telefonu, podešavati jačinu zvuka, menjati numere i slično. Tetovaže se izrađuju od nekoliko materijala, ali se pozlata pokazala kao najotpornija na korišćenje. Osim toga, tu su i minijaturno elektronsko kolo i baterija, koji postaju sastavni deo sistema.

Duoskin, kako je nazvan ovaj projekat, rezultat je saradnje bostonskog univerziteta MIT i "Majkrosoftovog" istraživačkog centra, a najlepša vest je da je proces izrade veoma jednostavan i jeftin.

Korisnik može da kupi gotov "preslikač" ili da sam dizajnira tetovažu, da je odštampa na posebnom papiru i aplicira na deo tela po želji, i sve to za svega nekoliko stotina dinara.

U tome je i osnovna prednost opisanog rešenja, pa smatram da bi u skoroj budućnosti moglo da nađe brojne primene i postane uobičajena pojava. Zamislite, na primer, da kartu za javni prevoz nosite u obliku ovakve vrste nosive tehnologije i da ona bežično komunicira sa čitačima u autobusu.

Druga oblast primene je u kombinaciji sa pametnim telefonom, koji tako dobija napredniji i praktičniji kontroler.

Pitanje je vremena kada će biti moguća i ugradnja minijaturnih senzora za merenje zdravstvenog stanja ili komunikaciju sa elementima pametnog doma i automobila, pa sa sobom nećete morati da nosite dodatne uređaje za ove namene. Ko zna, možda dolazi budućnost u kojoj će problem izgubljenih ključeva postati prošlost.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija