• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.10.2016

21:19

KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA, IT UGAO: Inspirisani životom - Kad se tehnologija ugleda na prirodu!

Kolumne

KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA, IT UGAO: Inspirisani životom - Kad se tehnologija ugleda na prirodu!

Podeli vest

Uvek se iznenadim kada neko izjavi da je određeno tehnološko rešenje doživelo svoj vrhunac i da dalji napredak nije moguć

Uvek se iznenadim kada neko izjavi da je određeno tehnološko rešenje doživelo svoj vrhunac i da dalji napredak nije moguć. Kao da nam realnost u toliko mnogo primera do sada nije pokazala kako se inovativnost ljudi uvek izbori za više i bolje, a novi sveži pogledi na problem i neuobičajeni pristupi pronalaženju rešenja otvore vrata neslućenim mogućnostima i brojnim poljima primene.

Naučnici sve više pokušavaju da oponašaju mehanizme iz prirode

Uzmimo, na primer, baterije. Način na koji one funkcionišu decenijama unazad i njihova zavisnost od ugljeničkih jedinjenja i opasnih hemikalija ne samo da ograničavaju kapacitet i dimenzije agregata, već ozbiljno ugrožavaju čovekovu okolinu i zdravlje planete.

Rešenje su potpuno novi materijali. Nedavno je tim istraživača sa američkog univerziteta MIT uspeo da proizvede superkondenzatore bazirane na metal-organskim strukturama, sposobne da pohrane i čuvaju neuporedivo veće količine energije od postojećih karbonskih. Očekuje se da će ovi materijali odigrati važnu ulogu u praktičnoj primeni i uvođenju obnovljivih izvora energije u masovnu upotrebu.

Ključna reč u prethodnom primeru jeste "organski". Naime, naučnici u poslednje vreme sve više pokušavaju da kombinuju organske komponente i oponašaju mehanizme iz prirode. Tako smo dobili veštačko vlakno neverovatne jačine nastalo kopiranjem paukove mreže ili tanku i laganu bio-plastiku čija je struktura u potpunosti inspirisana prozirnim krilima insekata.

Još bolji primer spoja zelene tehnologije i novih materijala jeste biorazgradiva pena, koja bi trebalo da zameni stiropor, a koja se proizvodi od otpada u poljoprivredi (stabljike, ljuske i opne) povezanih korenjem pečuraka.

Ima i bizarnih, ali ništa manje uspešnih priča, poput one o superlepku koji materijale spaja na molekularnom nivou, nastalom kao imitacija bakterija koje razgrađuju tkivo. Koji god od primera da pogledamo, uvek su osnovna inspiracija život i priroda kao nepresušni izvor praktičnih rešenja.

Uostalom, napredak tehnologije u ljudskoj istoriji i jeste posledica potrebe čovečanstva da razume svet oko sebe i tako naučene principe primeni u svoju korist. Sledeći korak je da postignemo da naša korist bude istovremeno na dobrobit planete i ostalih živih bića od kojih umnogome zavisi i naša budućnost.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija