• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.12.2016

16:38

IT UGAO, NOVA KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Moć rasuđivanja...

Kolumne

IT UGAO, NOVA KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Moć rasuđivanja...

Podeli vest

Nedavno sam u časopisu Harvard Business Review pročitao još jedan u nizu zanimljivih članaka posvećenih fenomenu veštačke inteligencije, temi o kojoj sam i ranije pisao, a koja svakim danom postaje sve značajnija za budućnost čovečanstva

Nedavno sam u časopisu Harvard Business Review pročitao još jedan u nizu zanimljivih članaka posvećenih fenomenu veštačke inteligencije, temi o kojoj sam i ranije pisao, a koja svakim danom postaje sve značajnija za budućnost čovečanstva.

Očigledno nas je razvoj tehnologije doveo do tačke kada masovna primena veštačke inteligencije u svakodnevnim ljudskim aktivnostima postaje realna mogućnost. Kako bi ta primena mogla da izgleda, široj publici još uvek nije potpuno jasno.

Masovna primena veštačke inteligencije u svakodnevnom životu postaje realnost

Ako po strani ostavimo nerealna kataklizmična predviđanja iz naučnofantastičnih knjiga i filmova, ostaje nam pitanje šta promena koja nas čeka zaista znači. U pomenutom članku autori iznose važnu činjenicu sa kojom se potpuno slažem.

Naime, oni tvrde da će "inteligentne" mašine omogućiti izuzetno jeftina i precizna predviđanja, na sličan način na koji su računari u naše živote uveli jeftine proračune i izazvali svojevrsnu ekonomsku revoluciju u kojoj su neka zanimanja lagano nestala, dok su se druga pojavila i procvetala.

Nastale su i mnoge primene koje pre pojave računara nismo mogli ni da zamislimo, pre svega zbog toga što ljudska kreativnost ne poznaje granice i što nastoji da iskoristi svaku priliku za ostvarivanje svežih ideja. Kada tačna predviđanja postanu pristupačna i sveprisutna, mnoge stvari će nam postati dostupnije.

Na primer, izvesno je da ćemo biti u mogućnosti da mnogo ranije dijagnostikujemo razne vrste bolesti. Za to je danas neophodna procena malobrojnih lekara-eksperata, dok će u budućnosti taj posao moći da obavlja pametni telefon.

Sve to ne znači da će ljudi postati "prevaziđeni" - naprotiv. Neminovno je da će baš zbog toga porasti cena drugih vrsta ljudskih delatnosti. Jedna od njih je rasuđivanje, odnosno donošenje odluka i vrednosnih sudova na osnovu procena dobijenih od računara. Budući da ćemo pronaći nove primene i početi da koristimo jeftinu moć procene čak i tamo gde to sada nije slučaj, porašće potražnja, a samim tim i cena stručnjaka sposobnih da donose valjane i pravovremene odluke.

Na primeru lečenja koji sam pomenuo, od računara ćemo dobiti najverovatniju dijagnozu i procenu efekta primene različitih lekova. Konačnu odluku o tretmanu moraće da donese čovek na osnovu iskustva i razuma. Slično je i u drugim oblastima, o čemu ću pisati nekom drugom prilikom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija