• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

07.03.2017

16:39

NOVA KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Život na mreži!

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Život na mreži!

Podeli vest

Poznajem mnoge koje tehnologija i računari donedavno uopšte nisu interesovali - naprotiv, iskazivali su otvorenu odbojnost prema svemu digitalnom - a koji danas značajan deo svog vremena provode na društvenim mrežama, pre svega Fejsbuku.
AP PHOTO

Poznajem mnoge koje tehnologija i računari donedavno uopšte nisu interesovali - naprotiv, iskazivali su otvorenu odbojnost prema svemu digitalnom - a koji danas značajan deo svog vremena provode na društvenim mrežama, pre svega Fejsbuku.

Kako i kada se desila promena, još uvek pokušavam da otkrijem. Da li su za nagli porast interesovanja za virtuelni svet zaslužni pametni telefoni, obilje informacija koje pruža internet ili kombinacija ta dva faktora, teško je reći. Moguće i da je posredi ljudska priroda i potreba da se "zaviri" u tuđe živote, a svoj prikaže drugima u najboljem svetlu.

Ostaviću sociolozima i drugim stručnjacima da se time bave na naučnoj osnovi.

Meni je ovde zanimljivije da vidim na koji način virtuelni život postoji i opstaje uporedo sa stvarnim, odnosno na koji način su društvene mreže postale paralelna realnost.

Primetio sam, na primer, da mnogi Fejsbuk poistovećuju sa internetom i da njihovo korišćenje računara počinje i završava se pristupom ovoj društvenoj mreži. Od toga da sve svoje fotografije i video-snimke čuvaju i dele putem Fejsbuka, preko komunikacije sa prijateljima i upoznavanja novih ljudi, pa sve do čitanja vesti i igranja video igrica.

Interesuje me, takođe, na koji način će se društvene mreže transformisati u budućnosti i da li će doći do integracije mnogih servisa u jedan jedinstveni, koji će onda i zaista postati mesto na kom se sve dešava na internetu.

U Fejsbuku uveliko rade na tome da iskoriste trenutnu popularnost svoje mreže i da uvedu mnogo novih usluga koje bi trebalo da zadrže korisnike i privuku nove.

Uostalom, zbog toga su svojevremeno i predstavili aplikacije i igrice kao način da nezavisni proizvođači ponude mnoge korisne funkcionalnosti, stranice za firme koje sve više zamenjuju regularne poslovne portale, prodaju ulaznica za događaje, pa čak i opciju za kupovinu i prodaju različite robe.

Biće toga još u budućnosti, siguran sam, iz prostog razloga što su bezmalo dve milijarde korisnika Fejsbuka ogroman potencijal. Opasnost po njihove planove su eventualno zasićenje ljudi postojećim sadržajima i revolucionarne transformacije koje se naslućuju, a koje bi digitalni svet mogle iz korena da promene.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
livia

pre 7 godina

Da li je moguce da niti jedna rec pohvale i priznanja u kolumnama naseg vrsnog biznismena? Bravo g. Jevrosimovicu! Da ste se ispleli u mrezu silikonki i razvrata, verovatno bi bili zanimljiviji populaciji da reaguje. Srecno sa daljim dostignucima i uspesima!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija