• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.03.2017

18:50

IT KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA: Struktura oblaka!

Kolumne

IT KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA: Struktura oblaka!

Podeli vest

U prethodnom tekstu sam pokušao da načnem temu klaud kompjutinga (eng. cloud computing). Radi se o jednostavnom i prilagodljivom korišćenju iznajmljenih hardverskih komponenti i softverskih rešenja smeštenih na velikom broju centralizovanih servera na udaljenim lokacijama

U prethodnom tekstu sam pokušao da načnem temu klaud kompjutinga (eng. cloud computing). Radi se o jednostavnom i prilagodljivom korišćenju iznajmljenih hardverskih komponenti i softverskih rešenja smeštenih na velikom broju centralizovanih servera na udaljenim lokacijama.Odsustvo potrebe za nabavkom i instalacijom opreme u lokalu, kao i mogućnost brzog prilagođavanja kapaciteta trenutnim potrebama čini klaud veoma zanimljivim za firme i pojedince.

Za čuvanje podataka, umesto da "zarobite" hard-disk, koristite neki od klaud servisa

Još i više - svi resursi su dostupni sa bilo kog računara i iz bilo kog dela sveta. Na primer, ako vam je potreban prostor za čuvanje ličnih podataka - umesto da kupite hard-disk i "zarobite" ga u lični računar - možete da koristite neki od klaud servisa (Drop Box, Google Drive, One Drive...). Isto tako, softver za obradu dokumenata i tabelarne proračune možete da zamenite besplatnim onlajn aplikacijama u klaudu. Naravno, ovo su samo najjednostavniji primeri dostupni široj publici. Kompanije u vidu klaud servisa mogu da zakupljuju kompletnu serversku infrastrukturu, profesionalni softver za različite namene, sisteme za upravljanje poslovnim mobilnim uređajima i još mnogo toga. Pritom se troškovi, umesto ogromnih jednokratnih ulaganja, raspoređuju u mesečne rate zakupa.

Jedna od podela klaud servisa je na IaaS, PaaS i SaaS. IaaS je skraćenica od "infrastruktura kao servis" i čini osnovu za sve ostale servise. Ukratko, možete da zakupite kompletnu infrastrukturu prilagodljivih servera za bilo koju potrebu. PaaS je "platforma kao servis", odnosno mogućnost zakupa preinstaliranih servera i prateće opreme za razvoj softvera, uključujući i razvoj SaaS klaud servisa. SaaS je poslednji stepenik piramide i predstavlja "softver kao servis", programska rešenja koja možete da iznajmite u klaudu. Popularna je analogija koja kaže da je IaaS kao mreža puteva koja omogućuje transport, PaaS su kamioni koji prevoze robu, dok su SaaS proizvodi koji se prevoze. Svaka komponenta je jednako važna za funkcionisanje sistema i jedna bez druge ne mogu. Premda korisnici obično upotrebljavaju samo pojedine delove sistema, u pozadini je potrebno da postoji celokupna struktura tehnologije "u oblacima".

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija