• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.04.2017

21:27

KONAČNA PODELA PODELJENE SRBIJE! Kolumna novinara Ivana Radovanovića o POSLEDICAMA PROTESTA!

Kolumne

KONAČNA PODELA PODELJENE SRBIJE! Kolumna novinara Ivana Radovanovića o POSLEDICAMA PROTESTA!

Podeli vest

Ono što zapanjuje, nisu uopšte sami protesti, nego posmatrači, oni koji sami sebe nazivaju posmatračima, i koji su napravili još jednu, konačnu, a neracionalnu podelu u i inače bespotrebno podeljenoj zemlji

Ono što zapanjuje, nisu uopšte sami protesti, nego posmatrači, oni koji sami sebe nazivaju posmatračima, i koji su napravili još jednu, konačnu, a neracionalnu podelu u i inače bespotrebno podeljenoj zemlji

Zahvaljujući tome, danas smo u situaciji da se delimo na one "za" i na one "protiv", na one koji "podržavaju" i one koji "ne podržavaju" proteste, započete na mrežama i raširene po nekoliko gradova u Srbiji.

I tu stižemo do niza niz nonsensa, grešaka koje nastaju iz davno ustanovljene podele, takođe besmislene, one "za" i "protiv" Vučića. Najpre, i u slučaju Vučića, a još više u slučaju protesta, šta uopšte znači to "za" i "protiv", to "podržavanje" i "nepodržavanje"?

Šta znači, kada, u krajnjoj liniji, za Vučića ili glasaš, ili ne glasaš, baš kao što na protestima ili učestvuješ, ili ne učestvuješ. I šta se ocenjuje tom izmišljenom podrškom - nečije mišljenje, njegov birački potencijal, spremnost (na šta?), političko opredeljenje, veza sa vlašću, status?

Dalje, šta se, tom podelom, traži od onih koji se prozivaju da se izjasne, ako se od njih ne traži - a ne traži se - da izađu na ulicu, uzmu kocke i motke i sruše Vučiča sa vlasti. Na kraju, ako je zahtev protesta smena Vučića, kako se ona ostvaruje, ako neko to "podržava", a u tome ne učestvuje?!

Nataknuti na Tviter i Fejs
"Broj žigosanih, nataknutih na Tviter i Fejs, olajavanih jer su rekli da misle drugačije, raste, iz dana u dan, i to geometrijskom progresijom"

U čemu je, dakle, fora? I da li ona ima neke veze sa tim što je ovde, u podeljenoj Srbiji, u jednom njenom delu, to "protiv" Vučića postalo "mera" integriteta, morala, društvenog statusa, priznanja, sposobnosti, vrednosti, i, na kraju, koji je samo početak - modni trend koji, po njima, razdvaja građane od seljaka, pametne od glupih, one sa zubima od bezubih, one što jedu "luka" i one koji ga preziru, brinući, večno, o svom svežem dahu.

To modiranje izrodilo je niz grešaka, od kojih je "podrška" protestima samo poslednja u nizu, a prethodile su joj sve ostale, koje su rezultirale i ozbiljnim porazom na izborima. Najpre, udaljilo je one iole ozbiljne od svake ideje uključivanja u pokret, to jest modu.

 

 

Kada objaviš sliku Zorana Panovića kako sedi u kafiću i pije kafu sa Bujoševićem i Krstićem, i rastrgneš ga na mrežama zbog toga, sigurno više ne možeš da računaš na njegovu naklonost, sve i da deli neke od pomenutih "vrednosti" sa tobom. A broj žigosanih, nataknutih na Tviter i Fejs, olajavanih jer su viđeni blizu "gospodara", ili su rekli da misle drugačije, raste, iz dana u dan, i to geometrijskom progresijom. Osim što dodaješ grupi "bezubih" i one sa zubima, ti, na taj način, izazivaš i sasvim očekivani kontraefekat - tvoj prezir počinje da izaziva bes, i to ne samo jedne grupe nego svih.

Dalje, kada propagirajući svoju "podršku", sam kreneš da puniš novine slikama dece glumaca, političara, advokata, dakle onih koji, po tvojim sopstvenim merilima, izgledaju kao da im život nije i previše težak, ti homogenizuješ suprotnu grupu, i to tako što joj daješ dokaz da se protiv nje udružilo bogatstvo, bahatost i bes, i to sa namerom da joj to bogatstvo, tu bahatost i taj bes nametnu kao neku vrhovnu vlast koja će onda da se širi, bogati i bahati, na tuđ račun.

I džaba ti je tu da računaš na empatiju koju izaziva i sama reč "deca". Zato što, kada tom pojmu daš izgled, ime i prezime, biografiju, poreklo, ti sam napraviš onu krucijalnu razliku koja, one koji sve to nemaju, može samo da iznervira. Ima dece i dece. I nisu ista, nažalost, ali to jeste činjenica na koju mora da se računa.

Zato što, kada ti vrištiš - vidi kako je mlad, lep i pametan, neko drugi, svidelo se to tebi ili ne, postavi pitanje - a zašto je on takav, vidi ga, a ja moje dete ni kod Kineza ne mogu da obučem, ni knjige da mu kupim, a kamoli mobilni.

I pošto je tvoj odgovor na to još ranije smišljen i glasi - to je tako zato što si bezub i glasaš za Vučića, ne možeš da računaš ni da će njegov odgovor biti ništa prijatniji, a još manje na podršku "tvom detetu".

Kakve sve to podele dalje izaziva, i kako stvara generacije koje će se prezirati umesto da razgovaraju, iluzorno je i pričati. "Naša" deca, koju smo lepo obukli, vodili ih da vide sveta, kupili im "ajfon" i laptop, sutra će da se ganjaju po ulicama sa "njihovom" decom, čiji će jedini greh biti to što su deca bezubih, glupih i nevaspitanih seljaka.

A kada se ispostavi, u svemu tome, da je ove "druge" dece - više, pogotovo što će im se pridružiti i deca onih koje si surovo žigosao, šta onda? Kako ćeš to da rešiš i šta će ti tačno ostati da "podržiš"?

 

 

No, to nije pitanje koje muči ove što furaju "podršku". Ne uklapa se u njihov stav, niti u insistiranje na stavu. A stav, i insistiranje na njemu rezultat su vrlo proste činjenice: da je to kraći i lakši put od onog težeg, na kojem, toj "svojoj" deci, moraš da odgovoriš na nekoliko prostih pitanja.

U podeljenoj Srbiji, u jednom njenom delu, to "protiv" Vučića postalo "mera" integriteta, morala, društvenog statusa, priznanja, sposobnosti, vrednosti...

Da li si, recimo, nekada maznuo više para preko nekog projekta nego što je trebalo. Da li si ikada ikoga prevario, i zašto. Da li ti je politički angažman bio način da zgrneš kintu, izbegneš posledice, zgaziš one koji su ti na bilo koji način smetali. Da li si koketirao sa raznim političarima, grebao se od njih, šalio se s njima, šarmirao ih ne bi li ti dodelili neku kintu za projekat, emisiju, film, seriju, knjigu, izložbu, predstavu...

Da li si do kraja ispravan i čist, ili si možda, nekada, dok si sa nekadašnjom vlašću ispijao kafice, zaboravio na solidarnost sa kolegama i još i taj zaborav naplatio. Da li ti je, danas, to inisitiranje na podelama i podrškama možda način da izbegneš i odgovore na sva ova pitanja i odgovornost za sve što si promašio, ili pogodio, dogovorio i izdao u sopstvenom životu? I najvažnije, da li ti je, ikada, palo na pamet, da svom detetu, koje ti danas služi kao lepo upakovana reklama za furanje "podrške" i stava, kažeš da postoje i drugi, da imaju pravo na mišljenje i stav, da nisu ništa manje vredni nego ono, da ni njihov glas nije ništa manje vredan i da "diktatura" protiv koje se, u tvoje ime, i za tvoj račun, tvoj interes, buni, ima podršku dva miliona baš takvih glasova, i to ne zato što su to glasovi glupi ili krezubi, nego zato što su prihvatili ponudu koja je, po njima, bila bolja.

Da li si mu, na kraju, rekao, ono osnovno. Da se sve to dogodilo zato što ti nisi imao šta da ponudiš? Osim podele.

I da podela nije vrednost?!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 6 godina

Posledice protesta su samo po njih nikako po vladajucu koaliciju!

Svetlana S

pre 6 godina

Novi DOS-ovci su ponovo poceli decu da nam zloupotrebljavaju.

Sloba

pre 6 godina

Vučić je ubedljivo pobedio to ni demonstranti ni i Panović ni Danas ne mogu promeniti.

mina

pre 6 godina

Nadam se da se nece vise protesvovati,preterano je I vec su dosadni!

KikindjaniN

pre 6 godina

Omladina je pocela da shvata da ih pojedinci iz opozicije koriste u svojim prljavim igrama.

GerginaAA

pre 6 godina

Neka mi neko objasni cemu ovi protesti, ko stoji iza njih i zasto se pokusava ugusiti demokratija i slobodna volja naroda?

maja

pre 6 godina

Najpametnije bi bilo da se sve zavrsi,jer ne vodi nicemu ovo!

Dragos

pre 6 godina

Srećom posledice protesta neće biti vidljive jer ih jako mali broj podržava.

mila

pre 6 godina

Podele nikom neće dobro doneti, samo sloga Srbina spašava.

ajsmen

pre 6 godina

Svaka cast! Kulturno covek objasnio ovim "pametnim patkarima" !

Minka

pre 6 godina

Covek mi je procitao misli i objasnio ono sto imam sve vreme u glavi, a ne umeh da srocim. Profesionalno i efektno.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija