• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.04.2017

17:05

IT UGAO, NAJNOVIJA KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Izazovi digitalne industrijalizacije!

Kolumne

IT UGAO, NAJNOVIJA KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Izazovi digitalne industrijalizacije!

Podeli vest

Prošle nedelje sam pisao o novoj eri industrijalizacije, popularno nazvanoj "industrija 4.0". Reč je o uvođenju modernih IT rešenja u industrijsku proizvodnju, rešenja kao što su povezani uređaji, internet komunikacije i veštačka inteligencija

Prošle nedelje sam pisao o novoj eri industrijalizacije, popularno nazvanoj "industrija 4.0". Reč je o uvođenju modernih IT rešenja u industrijsku proizvodnju, rešenja kao što su povezani uređaji, internet komunikacije i veštačka inteligencija.

Rezultat su pametne fabrike i neuporedivo efikasniji proces nabavke, proizvodnje i distribucije. Za konzumente to znači kvalitetnije proizvode po pristupačnijim cenama. Međutim, kao i svaka značajna promena, i ova donosi brojne izazove, nedoumice i konfrontacije.

Jedan od osnovnih strahova ljudi je da će ih mašine zameniti

Jedna od osnovnih bojazni ljudi, kada se priča o uvođenju novih tehnoloških rešenja, odnosi se na mogućnost gubitka radnog mesta, odnosno strah od toga da će nas mašine zameniti. Premda je reč o posebnoj temi koja zaista zahteva naročitu pažnju, rekao bih da nije realno da će mašine u doglednoj budućnosti postati pametnije od nas.

Da, roboti će sigurno smanjiti broj zaposlenih u direktnoj proizvodnji, ali će se pojaviti nova radna mesta i nova zanimanja koja će tražiti ljudsku kreativnost i sposobnost odlučivanja o stvarima koje nisu bazirane na čistoj matematici. To od svih nas zahteva dodatni napor da radimo na sebi i da se permanentno edukujemo, ali takva je priroda vremena u kome živimo.

Sledeća velika briga koju brinu oni koji rade u industrijskoj proizvodnji tiče se bezbednosti kompletnog procesa. Čim imate povezane uređaje i značajno se oslanjanje na softver, pojavljuju se potencijalni problemi sa "curenjem" podataka, zlonamernim upadima u sistem i drugim sajber-napadima.

Ovo nije izazov sa kojim se susreće samo industrijska proizvodnja - svaki sistem koji baziran na informacionim tehnologijama mora da razmišlja o bezbednosti podataka i procesa. O tome sam i ranije govorio, a jedna od važnih grupa novih i sve popularnijih IT zanimanja odnosi se upravo na sigurnost i zaštitu.

Trećoj kategoriji rizika pripadaju nedostatak iskustva u uvođenju ovakvih sistema i opšta neodlučnost zainteresovanih strana da se uključe u proces. Industrija je odvajkada bazirana na pouzdanim i proverenim rešenjima, te vlada uverenje da se teško i sporo menja.

Sa druge strane, i prethodne tri industrijske revolucije susretale su se sa sličnim izazovima, pa je ljudski rod uspeo sa njima da se izbori i da napreduje.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija