• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

23.05.2017

17:58

IT UGAO, DIGITALNA OTMICA! Nova kolumna Vese Jevrosimovića!

Kolumne

IT UGAO, DIGITALNA OTMICA! Nova kolumna Vese Jevrosimovića!

Podeli vest

Prošlog vikenda čitavim svetom je odjeknula vest o jednom od najozbiljnijih sajber napada do sada, kao i upozorenje institucijama, kompanijama i pojedincima da dodatno obrate pažnju na bezbednost svojih uređaja i podataka
stock

Prošlog vikenda čitavim svetom je odjeknula vest o jednom od najozbiljnijih sajber napada do sada, kao i upozorenje institucijama, kompanijama i pojedincima da dodatno obrate pažnju na bezbednost svojih uređaja i podataka.

Nažalost, većina ljudi ne razmišlja mnogo o sigurnosti u virtuelnom svetu sve dok ne "zapati" neki od virusa i drugih zlonamernih softvera. U ovom slučaju radi se o posebnoj vrsti računarskog crva, takozvanom "ransomveru" (eng. ransomware), koji se u poslednjoj deceniji sve češće pojavljuje.

Naziv vodi poreklo od engleske reči za ucenu ili otkupninu, što suštinski i jeste cilj kreatora ovakvih virusa. S tim što se ovde radi o otmici vašeg računara - preciznije podataka u njemu. Ransomver funkcioniše tako što "zaključa" fajlove na uređaju i učini ih nedostupnim za vlasnika.

Ako su podaci važni, što je slučaj sa poslovnim dokumentima i informacijama kojima raspolažu javne institucije, šteta je ogromna i višestruka. "Otmičari" zatim zahtevaju od svojih žrtava da im isplate otkupninu, najčešće uplatom određene svote u bitkoinima, virtuelnoj valuti koju je teško pratiti u klasičnim novčanim tokovima.

Virus "zaključa" fajlove na uređaju i učini ih nedostupnim za vlasnika

Nakon uplate vlasnik podataka dobija odgovarajuću šifru kojom dekodira i "oslobađa" svoje fajlove.

Pomenuti ransomver, poznat pod imenom WannaCry ili WannaCrypt, srećom nisu napravili vrhunski profesionalci, kako se to prvobitno mislilo. Jedan od boraca protiv zlonamernog softvera, analizirajući programski kod virusa, otkrio je jednostavan način da spreči njegovo dalje širenje.

Premda je požar za sada lokalizovan, samo je pitanje vremena kada će se pojaviti nove verzije ili slični virusi koje neće biti tako lako kontrolisati.

Zbog toga je bitno da svi zajedno mnogo ozbiljnije shvatimo sajber sigurnost i bezbednost digitalnih informacija. U ovom slučaju pozitivna vest je brza reakcija u našoj zemlji - kako medija koji su vest odmah preneli, tako i nadležnih institucija koje su upozorile građane i preduzele korake da spreče širenje virusa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija