• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

11.07.2017

16:31

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Deset godina promena!

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Deset godina promena!

Podeli vest

Nedavno je navršeno deset godina od kada se na tržištu pojavio prvi model "epl ajfon" pametnog uređaja

Nedavno je navršeno deset godina od kada se na tržištu pojavio prvi model "epl ajfon" pametnog uređaja.

Tih deset godina poklapa se i sa ubrzanim omasovljenjem korišćenja pametnih povezanih uređaja svih vrsta, čemu je popularnost "ajfona" značajno doprinela. Slični aparati postojali su i pre "kutijice" sa znakom zagrizene jabuke, mnogi od njih čak neuporedivo tehnički napredniji, ali je tek ovaj model uspeo da osvoji srca šire publike i pokaže konkurentima na šta treba da obrate pažnju pri projektovanju uređaja i softvera za ljude kojima tehnologija nije zanimanje.

Ključ pomame za pametnim telefonima je neprekidna povezanost na internet

U činjenici da su uspeli da jedan deo tehnološkog napretka približe široj publici i pokažu na koje načine mobilni uređaji mogu da olakšaju svakodnevne aktivnosti, upravo i leži tajna uspeha "ajfona". Korisničko iskustvo po prvi put je postalo pojam o kome govore i laici, dok se značaj jednostavnosti upotrebe, prirodnih komandi pokretima prstiju i samoobjašnjivog korisničkog okruženja ubrzo prelio i u druge oblasti.

Naviknuti na prijatne, dopadljive i brze aplikacije na svojim mobilnim telefonima, milioni ljudi širom sveta počeli su isto to da zahtevaju od poslovnih programa i svih drugih vrsta softvera. Zauzvrat se oslobodila kreativna snaga programera i dizajnera koji su sada mogli sa mnogo više inovativnosti da pristupe svom poslu, a izrodila su se i neka potpuno nova zanimanja.

Mnogi budućnost vide u takozvanom internetu stvari gde nisu samo telefoni i tableti spojeni u jedinstvenu mrežu

U međuvremenu je "Epl" na tržište izbacio mnogo novih modela prodatih u preko milijardu primeraka. Usledili su tablet uređaji, pa pametni časovnici i drugi aparati.

Konkurencija takođe nije mirovala, što je dodatno ubrzalo inovacije i obogatilo ponudu za najrazličitije kategorije korisnika. Ključ pomame za pametnim telefonima je neprekidna povezanost na internet, kao i stalna veza sa drugim ljudima putem društvenih mreža.

Zbog toga se postavlja logično pitanja - šta dalje? Mnogi budućnost vide u takozvanom internetu stvari gde nisu samo telefoni i tableti spojeni u jedinstvenu mrežu, već i raznorazni predmeti iz naše okoline - od pametnog doma, do sistema saobraćaja u gradovima. S obzirom na brzinu kojom se promene dešavaju, očekujem da će narednih deset godina biti još zanimljivije i uzbudljivije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija