• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

18.07.2017

17:10

KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA, IT UGAO: Nova srednja klasa!

Kolumne

KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA, IT UGAO: Nova srednja klasa!

Podeli vest

Ono što obično zovemo "srednja klasa" odvajkada je bio značajan pokretač ekonomije svake države i na neki način garant stabilnosti i prosperiteta društva

Ono što obično zovemo "srednja klasa" odvajkada je bio značajan pokretač ekonomije svake države i na neki način garant stabilnosti i prosperiteta društva.

U zavisnosti od društveno-političkog sistema, kroz istoriju se menjala slika srednje klase, vrsta zanimanja kojim se bavila većina njenih pripadnika, njihov životni standard, nivo obrazovanja i svakodnevne navike.

Srednja klasa danas ima problem sa prilagođavanjem promenama, pre svega tehnološkim

U zapadnom svetu nakon Drugog svetskog rata pripadnici ove klase dodatno su napredovali kroz takozvanu "bejbi bum" generaciju. Danas se čini da srednja klasa ima problem sa prilagođavanjem promenama, pre svega tehnološkim.

Tranzicija koju doživljava naše društvo na neki način je prisutna u većini sveta, a posledice svetske ekonomske krize od pre deset godina još uvek se osećaju. Statistika pokazuje da raste jaz između bogatih i siromašnih, a da srednja klasa kakvu poznajemo nestaje.

Mislim da se samo radi o trenutku u kome se prelamaju promene na više različitih planova i da treba ugrabiti priliku iz koje će izniknuti nova vrsta srednje klase. O čemu se radi? Industrijska revolucija je u svom zrelom periodu izrodila klasu relativno kvalifikovanih radnika koji su prestali da budu fizička radna snaga i svojom stručnošću postali nezamenljiva vrednost za svako preduzeće, čime su porasli i njihov životni standard, radnička i ljudska prava.

Ono što nije vidljivo, a što se dešava sada, jeste rast nove vrste srednje kvalifikovanih zanimanja, vezanih pre svega za industriju elektronike, informacionih i telekomunikacionih tehnologija. Tih zanimanja je sve više i za njihovo obavljanje nije neophodna fakultetska diploma niti godine radnog iskustva. Potrebna je samo spremnost na usavršavanje i otvorenost prema zahtevima modernog društva.

Pričam o različitim vrstama operatera, inženjera za tehničku podršku i testiranje, programera nižeg ranga, osoblja za održavanje sistema u pametnim zgradama i slično. Za većinu ovih zanimanja potrebne su specifične veštine koje je moguće steći kroz treninge i prekvalifikacije.

Verujem da će ta zanimanja postati generator nove jake srednje klase digitalnog vremena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mirko

pre 6 godina

Ti si majstore šampion. Samo cepaj, ne treba nam ništa u AjTi-ju do Tebe ... i jedan Ziroks ... da Te kopiramo i napravimo hiljadu ... ne ... milion Tebe! Za neku novu 0/1 visoku klasu ...n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17