• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

05.09.2017

18:00

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Svet na baterije!

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Svet na baterije!

Podeli vest

Prema relevantnim procenama, prošle godine je u svetu prodato oko 750.000 automobila na električni pogon. Premda ova brojka može zvučati impozantno, to je tek jedan procenat celokupne prodaje novih vozila

Prema relevantnim procenama, prošle godine je u svetu prodato oko 750.000 automobila na električni pogon. Premda ova brojka može zvučati impozantno, to je tek jedan procenat celokupne prodaje novih vozila.

Situacija je još poraznija ako znamo da su sva predviđanja govorila o tome da će do 2016. godine automobili na baterije imati značajan udeo u tržištu. Postavlja se pitanje u čemu je problem i šta koči bržu popularizaciju ekološki čistih i štedljivih prevoznih sredstava.

Nove prognoze procenjuju da će posle 2030. godine električni automobili po prodaji prestići konvencionalne

Jedan od izazova je kapacitet baterija i potreba da se omogući očekivana autonomija, odnosno mogućnost prelaska određenog broja kilometara bez potrebe za dopunom baterije. Električna vozila sposobna da pariraju prosečnom rezervoaru benzina dobili smo tek nedavno i već se vidi uspeh i rast prodaje.

Tehnologija izrade baterija velikog kapaciteta napreduje, ali nedovoljnom brzinom. Sa druge strane, ne treba da zaboravimo da su se moderne litijum-jonske baterije na tržištu pojavile pre svega četvrt veka i da su u međuvremenu prešle ogroman put. Prosto je neverovatna količina uređaja u modernom svetu koji koriste baterije, a automobili su samo jedna kategorija sa specifičnim zahtevima. Na primer, potrebno je da dopuna baterije na vozilu ne traje značajno duže od punjenja rezervoara fosilnim gorivom, što nije lako ostvarivo. Na tome se već uveliko radi i postižu se značajni rezultati.

Nažalost, nove tehnologije po pravilu zahtevaju višu cenu jer proizvodnja nije masovna, a troškovi istraživanja i razvoja su značajni. Pošto industrija litijum-jonskih baterija ubrzano raste, može se očekivati pad cena agregata, a samim tim i električnih automobila, uz karakteristike koje će zadovoljiti potrebe kupaca.

Ako pogledamo trend pada cena i rasta kapaciteta u prethodnih deset godina, ima mnogo razloga za optimizam. Uostalom, o tome govore nove prognoze koje procenjuju da će posle 2030. godine električni automobili po prodaji prestići konvencionalne. Ostaje samo da se nadamo da će se ovog puta predviđanje i obistiniti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija