• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

03.10.2017

17:15

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Potraga za talentima!

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Potraga za talentima!

Podeli vest

Živimo u eri četvrte industrijske revolucije. Nakon što su prve tri obeležili uvođenje parnih mašina, električne energije i elektronskih uređaja, ova četvrta se vezuje za digitalizaciju u gotovo svim privrednim granama i oblastima života

Za razliku od prve tri, poslednja industrijska revolucija se odigrava neverovatnom brzinom i mnogo je manje vremena za prilagođavanje i pronalaženje novih modela poslovanja, ali i za oblikovanje tržišta radne snage sposobne da odgovori na narastajuće potrebe IT industrije.

1/4
zaposlenih u
IT industriji
čine žene

Hroničan je nedostatak kvalitetnih kadrova u inženjerskim i drugim tehnološkim zanimanjima, od programera do stručnjaka za održavanje hardverskih sistema. Potraga za talentima koji će u narednih desetak godina moći da pomognu u uvođenju novih rešenja postala je primarni zadatak gotovo svih kompanija. Postoji, međutim, jedan izvor IT eksperata koji je godinama zanemarivan.

Naime, žene čine svega četvrtinu od ukupnog broja zaposlenih u IT industriji, premda u većini zemalja njihovo prisustvo u ukupnoj populaciji prelazi polovinu. Postavlja se pitanje zbog čega su žene tako malo zastupljene u tehnologiji, pogotovo u nekim zanimanjima, i kako ovu grešku ispraviti.

Kao neki od glavnih razloga za trenutno stanje navode se pogrešna percepcija da su žene manje sposobne za tehnička zanimanja, predrasuda da su IT poslovi dosadni i monopol muškaraca na vodeće pozicije u većini firmi. Školski sistem takođe nije dovoljno prilagođen individualnom razvoju sposobnosti i sazrevanju mladih. Još jedna otežavajuća okolnost je nepovoljan balans poslovnog i privatnog života u industriji koja zahteva potpunu posvećenost i fleksibilno radno vreme.

Ipak, smatram da je glavni razlog to što devojčice ne dobijaju šansu da se okušaju u programiranju i drugim tehnološkim disciplinama.

U poslednje vreme se sve više govori o potrebi uključivanja žena u IT industriju, a postoje i konkretne inicijative i akcije. O tome sam u više navrata pisao na ovim stranicama, uključujući i neke aktivnosti koje se sprovode u našoj zemlji. U tome moramo da istrajemo, kao i da pronađemo nove načine da mlade svih uzrasta i polova zainteresujemo za tehnološka zanimanja, a da one starije uspešno prekvalifikujemo za radna mesta koja više nisu samo "poslovni budućnosti" već potreba današnjice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija