• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

20.03.2018

19:36

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Sigurnost svega

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Sigurnost svega

Podeli vest

O sigurnosti fenomena koji nazivamo internet stvari (eng. Internet of Things, IoT) pisao sam pre tačno dve godine, kada se cela ideja našla na prekretnici ulaska u masovniju upotrebu

Radi se o skupu tehnologija koje podrazumevaju ugradnju računara i elektronskih komponenti u najrazličitije predmete iz naše svakodnevice, i njihovo povezivanje na internet kao jedinstvenu mrežu za razmenu svih vrsta informacija. Internet stvari istovremeno obuhvata koncepte pametnih zgrada i gradova, ali i sistema koji se koriste u svim drugim oblastima - od turizma, preko industrije, do zdravstvene zaštite.

Problemi i izazovi
Poseban problem je što nove tehnologije rađaju nove izazove

Sasvim je prirodno da ogroman broj povezanih uređaja - predviđa se da će ih u naredne dve godine biti više od dvadeset milijardi - predstavlja ozbiljan problem kada je sigurnost u pitanju. Nažalost, u poslednje dve godine nije urađeno mnogo da se situacija popravi, na šta upozoravaju stručnjaci za sajber-bezbednost širom sveta. Trenutno imamo bezmalo devet milijardi povezanih uređaja, od kojih su neki već sad zastareli i kao takvi manje otporni na sajber-napade, viruse i druge zlonamerne softvere. Poseban problem je što nove tehnologije rađaju nove izazove. Dobar primer je pojava kriptovaluta poput bitkoina, što je omogućilo rast ransomver virusa kao trenutno najozbiljnije pretnje. Bez načina za anonimno plaćanje ucene, zaključavanje žrtvinih fajlova i zahtevanje otkupa za ponovno otključavanje ne bi imalo mnogo smisla.

Očekuje se da će državne institucije i privatne kompanije biti primorane da ulažu ozbiljna sredstva u održavanje sigurnosti povezanih uređaja. Neke istraživačke kuće predviđaju gotovo sto pedeset milijardi dolara godišnje na globalnom nivou. Da li će to biti dovoljno da obezbedi nesmetano funkcionisanje interneta stvari, ostaje da vidimo. U svakom slučaju pred sobom imamo još jedan izazov sa kojim moramo da se suočimo. Verujem da ćemo ga savladati, kao i sve do sada. Sigurno je i da će u narednom periodu potražnja za ekspertima za sigurnost računara i mreža biti u porastu, što je jedna od oblasti u koje ima smisla ulagati.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija