• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.04.2018

20:21

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Spoznajni sistemi

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Spoznajni sistemi

Podeli vest

Kada sam prošle nedelje pisao o tome kako bi moglo da izgleda radno mesto budućnosti i na koje će sve načine poslovne aktivnosti u digitalnoj eri biti olakšane, rekao sam da će ogroman deo planiranja posla i obezbeđivanja valjanih i pravovremenih informacija na sebe preuzeti kognitivni sistemi. Red je da ovaj pomalo rogobatan pojam pobliže objasnim

Spoznajni sistem (engl. cognitive system) ili spoznajno računarstvo (engl. cognitive computing), prema jednoj od starijih definicija, jeste svaki računarski sistem koji je sposoban da svoje ponašanje promeni na osnovu iskustva i prilagodi se specifičnoj situaciji. Iz same definicije je jasno da se u stvari radi o računarima koji mogu da uče i sami menjaju svoj programski kod. 

Zbog toga je danas prihvaćeno da je kognitivni sistem svako hardversko i/ili softversko rešenje takvo da u nekom obliku oponaša ljudsku inteligenciju. Prema jednoj od podela istorije računarstva, imali smo početnu eru u prvoj polovini prošlog veka, kada smo mehaničke sisteme prilagođavali tako da mogu da vrše računarske operacije. U drugom dobu, takozvanoj programerskoj eri (u kojoj se još nalazimo), sposobnost računara da izvrši neki zadatak direktno zavisi od programiranja i veštine programera. 

Prirodno, kognitivni sistemi postaju primarni u trećem

Zaposlenima će na usluzi biti računari sposobni da u realnom vremenu upoređuju i analiziraju nepregledne količine podataka, donose određene zaključke i pružaju dragocene savete

dobu, takozvanoj eri spoznajnog računarstva. U svetlu priče o radnom mestu budućnosti, to znači da će zaposlenima na usluzi biti računari sposobni da u realnom vremenu upoređuju i analiziraju nepregledne količine podataka, donose određene zaključke i pružaju dragocene savete.

To nas opet vraća na jedan od problema o kojima se govori kada god spomenemo veštačku inteligenciju - da li će ljudi postati prevaziđeni ako imamo pametne mašine i kako će se to odraziti na opstanak radnih mesta. Značajne promene će se svakako desiti, premda ne toliko naglo kao što to može da izgleda na prvi pogled. Sa druge strane, a o tome sam u više navrata govorio, pojaviće se brojna nova zanimanja i na nama je da se na vreme za njih pripremimo. 

Naposletku, računari nikada neće moći da donose odluke koje se tiču etike, morala i ljudskih sudbina jer su to stvari kod kojih surova logika ne može uvek da se primeni.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija