• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

08.05.2018

20:00

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Virtuelni zastupnici!

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Virtuelni zastupnici!

Podeli vest

Već nekoliko godina unazad raste popularnost tehnologije koja je među najširom publikom poznata pod nazivom četbot (eng. chatbot)

Radi se o jednoj vrsti softvera sa manjim ili većim primesama veštačke inteligencije, a koja najčešće služi da obezbedi neprekidnu tehničku podršku. Četbot je sposoban da razume zahtev korisnika - bilo da je u pitanju dopisivanje instant porukama ili razgovor telefonom, i da ponudi adekvatan odgovor prirodnim jezikom. Kod najuspešnijih rešenja osoba koja koristi ovu vrstu usluge ne može ni da primeti da sa druge strane nije čovek već mašina. Cilj nije prevara, već povećanje kapaciteta i kvaliteta usluge.

Četbotovi nisu vest, pisao sam o njima detaljnije još sredinom prošle godine. Zanimljivija je njihova budućnost i novine na kojima eksperti u ovoj industriji rade. Već sada se primenjuju u raznim oblastima, od pomenute podrške korisnicima, preko savetovanja i edukacije, pa sve do prodaje i medicine.

 U poslednje vreme iznedren je novi pojam - omnibotovi.

Radi se o vrsti softvera sa primesama veštačke inteligencije, a koja služi da obezbedi neprekidnu tehničku podršku

Ideja je da kompanija ili brend ima jedinstveni automatski mehanizam koji će biti neka vrsta "virtuelnog predstavnika" biznisa na svim zamislivim kanalima komunikacije sa postojećim ili potencijalnim korisnicima. 

Bilo da zovete telefonom tehničku podršku, kucate poruke na portalu, ostavljate komentare na društvenim mrežama, kupujete onlajn, razgledate izložene proizvode u fizičkoj prodavnici ili jednostavno koristite uređaj ili servis, uvek će se na usluzi naći isti softver sposoban da odgovori prirodnim jezikom i reši problem.

Veliki igrači, poput Gugla, Amazona, Majkrosofta ili Epla, već uveliko rade na tome da svoja rešenja, kao što su Aleksa, Siri ili Kortana, pretvore u sveprisutne omnibotove. Verujem da je to pravac u kome se kreće ova oblast informacione tehnologije. 

Ostaje, naravno, pitanje da li je ovakva vrsta "personalizovane depersonalizacije" dobra za ljudski rod i koliko se time približavamo orvelovskom scenariju u kojem nas sveprisutne pametne mašine nadgledaju i kontrolišu. Kao što to obično biva, mislim da je ideja dobra, a da od načina na koji ćemo je sprovesti u delo zavisi u šta će se na kraju pretvoriti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija