• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

19.06.2018

18:28

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! It ugao: Veštine i znanje pre svega

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! It ugao: Veštine i znanje pre svega

Podeli vest

Generacijama su u SAD i većini drugih zapadnih zemalja zanimanja grubo deljena prema boji okovratnika na standardnom odelu ili uniformi koju zaposleni nose

 Tako imamo bele kragne (eng. white collar), ljude sa visokom stručnom spremom koji obavljaju intelektualne poslove u kancelariji i plave kragne (eng. blue collar), one sa nižom spremom koji se bave zanatskim i fizičkim radom.

Od nedavno je u priču uvedena još jedna kategorija, nazvana "nove kragne" (eng. new collar).

Pojam nove kragne opisuje radna mesta budućnosti, zanimanja u nastanku i ekspanziji, kod kojih više nisu presudni formalno obrazovanje i godine provedene na studijama, već specifičan skup znanja i veština, uz spremnost na neprekidno usavršavanje. 

Pojam nove kragne opisuje radna mesta budućnosti, zanimanja u nastanku i ekspanziji

Pojam je nastao u IBM-u, ali su i druge velike IT firme prihvatile pravilo po kome su najvažnije osobine zaposlenog pristup poslu, način razmišljanja, sposobnost suočavanja sa problemima i donošenja odluka, šire razumevanje problematike i permanentno učenje. 

Pored toga, bitne su veštine komunikacije, prilagođavanja, posredovanja, prezentovanja, pisanja i mnoge druge.

To ne znači da fakultetska diploma nije potrebna, već samo da nije neophodna i da svakako nije dovoljna. Zbog toga se mnogo više nego ranije vrednuju različite vrste treninga, obuka i sertifikacija u oblastima koje nisu usko vezane za struku. Jedna od osobina zanimanja koja bi se mogla podvesti pod kategoriju "nove kragne" jeste nedostatak radne snage, odnosno velika potražnja za kadrovima koji mogu da ispune uslove za obavljanje brojnih novih poslova u IT industriji, ali sve više i u zdravstvu, proizvodnji i javnom sektoru.

Pored belih i plavih kragni kao osnovne podele, vremenom su se pojavljivale i druge boje za obeležavanje zanimanja. Tako od kraja devedesetih godina prošlog veka imamo "ružičaste kragne", ljude koje rade u uslužnim delatnostima, kao i "zelene kragne", nastale uspostavljanjem zanimanja vezanih za ekologiju i obnovljivu energiju.

Tu su još i "zlatne kragne" - visoko specijalizovani stručnjaci, zatim "crvene kragne" koje obeležavaju zaposlene u javnim ustanovama, i mnogi drugi ređe korišćeni termini. S obzirom na brzinu razvoja i rast uticaja tehnologije u svakodnevnom životu, čini mi se da će većina zanimanja uskoro pripadati kategoriji "novih kragni".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija