• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Dobromirović

30.06.2018

10:43

PISMA IZ MAGLE! Kolumna Milana Dobromirovića: GDE SU NESTALA TRI PRSTA?

Kolumne

PISMA IZ MAGLE! Kolumna Milana Dobromirovića: GDE SU NESTALA TRI PRSTA?

Podeli vest

Biću potpuno iskren, svestan rizika da budem proglašen za okorelog nacionalistu i šovinistu

I mene je - kao i dosta drugih ljudi - pogodilo politički nekorektno i bezobrazno, nadasve šiptarski izopačeno proslavljanje golova „švajcarskih" fudbalera Granita Džake i Đerdana Šaćirija.

Pokazati albanskog dvoglavog orla, sa sve grimasom na licu koja više podseća na kakav facijalni poremećaj nego na srećnog čoveka, na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji i to baš protiv Srbije, jasno ima političku konotaciju i poruku.

Ali, to govori sve o ovoj dvojici Srba - za one koji ne znaju, obojica imaju srpsko državljanstvo! - koji tu činjenicu pokušavaju da sakriju na sve moguće načine. Njih je sramota. Pa neka ih, takvi nam ni trebaju!

Informer


Mene je zapravo, to hoću da kažem, više zabrinula naša, nacionalna reakcija na ovu provokaciju. Većini Srba, bar onima koji su pratili utakmicu (skromno se nadam da ne grešim) zasmetao je orao. Zasmetala im je i skandalozna kazna FIFA, koja je sve samo nije kazna. Ono što meni, međutim, više smeta je činjenica da nijedan naš, srpski fudbaler nije pokazao, recimo, tri prsta kada je loptom pogađao mrežu. Zašto? Gde su nestala tri prsta? Da li smo zaboravili pozdrav koji je (ili je bio?!) deo našeg identiteta? Da li zato fudbaleri ne pevaju svi zajedno, složno, državnu himnu? Je li to razlog zašto i mi, običan narod, ne pevamo himnu i ne dižemo više tri prsta? Priznajem, kriv sam!

Elem, jedna stvar je reagovati na provokaciju. Na nepravdu. I to sa pravom. Ali, sasvim je druga stvar to što nam smetaju drugi koji rade na svom identitetu, ma koliko lažan ili stvaran bio. Možda bi i mi trebalo više da radimo na našem identitu, njegovom očuvanju.

Informer


Naša tri prsta NIKOG NE VREĐAJU. Zašto ih onda nema?

Izađite iz magle. Mislite o tome.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maki

pre 5 godina

To nisu nasa tri prsta!!!NASA tri prsta su spojena!!!!! Rasirena tri prsta su razdvajanje svete trojce

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija