• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragan J. Vučićević

01.07.2018

17:37

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - ​KOSOVO - DOŠLO VREME ZA ODLUKE!

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - ​KOSOVO - DOŠLO VREME ZA ODLUKE!

Podeli vest

Kosovo se danas ne brani samo na mostu u Kosovskoj Mitrovici, samo u Gračanici ili u Gnjilanu, Kosovo se danas brani i u konačno otvorenom Narodnom muzeju na Trgu republike, ovde u strogom centru Beograda

Kosovo se danas brani državnim budžetom u suficitu, milionski vrednim stranim investicijama, mudrom, odgovornom politikom i pametnom, lukavom diplomatijom.Kosovo se, da se mi razumemo, pre svega brani donošenjem hrabrih državnih i nacionalnih odluka za koje je prethodno potrebno da mi Srbi sami sebe pogledamo u oči i sami sebi priznamo istinu. A ta istina nije nimalo divna i krasna.

Rizikovaću da me kvazipatriotski jebivetri i terazijski metalik žuti nacionalisti zbog ovoga proglase izdajnikom, ali pitaću sve vas: Šta danas država

Kosovo se pre svega brani donošenjem hrabrih državnih i nacionalnih odluka za koje je prethodno potrebno da mi Srbi sami sebe pogledamo u oči i sami sebi priznamo istinu

Srbija ima na Kosovu, šta kontroliše i koliko je zaista u stanju da zaštiti Srbe u pokrajini? I šta nam je plan sa Kosovom za narednih pet, deset, pedeset godina? Hoćemo li, možemo li, ima li nas dovoljno da ratujemo za Kosovo? Radi li vreme u našu ili u korist Albanaca? Kome više, Srbima ili Šiptarima, odgovara takozvani zamrznuti konflikt?

Kada, dakle, sami sebi pošteno odgovorite na ova pitanja, razumećete da rešenje nikako i ni slučajno nije u odlaganju i bežanju od rešenja. Jerbo nas Srba je svake godine sve manje, a Šiptara je sve više. Mi smo sve stariji - trenutno prosečan Srbin ima skoro 45 godina, dok su Albanci u najboljim godinama - oni na Kosovu u proseku imaju manje od 27 godina! Oni su, dajte da se više ne lažemo, za rat spremniji i nacionalno znatno homogeniji - jedno neobjavljeno interno istraživanje pokazalo je da je manje od 20 odsto Srba spremno da sutra krene u rat za južnu pokrajinu, a tek njih desetak odsto bi u novi 'boj na Kosovu' poslalo i svoju decu.

Bez ozbiljnog i dugoročno održivog rešenja za Kosovo, bez neke vrste pomirenja sa Albancima nemoguća je dugoročno stabilna, ekonomski uspešna i napredna Srbija. Svako ko tvrdi drugačije laže. Ta pravilnost, naravno, važi i u kontrasmeru.

Rešenje

Bez ozbiljnog i dugoročno održivog rešenja za Kosovo, bez neke vrste pomirenja sa Albancima nemoguća je dugoročno stabilna, ekonomski uspešna i napredna Srbija. Svako ko tvrdi drugačije laže

Ni Šiptarima ne cvetaju nacionalno-državne ruže, a ekonomski stoje znatno lošije od nas. Oni će, realno, bez dogovora sa nama zanavek ostati crna rupa Evrope i večito nerešeni problem. I to odlično znaju i oni i njihove gazde u Vašingtonu, Briselu i Berlinu. I to onda, da li me pratite, jeste i naša šansa. Da dobijemo nešto. Da ne damo sve za ništa.

O čemu ja to govorim? O podeli Kosova, o razmeni teritorija o kojoj sve češće i glasnije pišu i šiptarski mediji u Prištini? Ne. To ne znam. Ali znam da nešto svakako moramo da dobijemo.

Osim, ako SAD, EU i NATO ne žele novi, veliki krvavi rat. A ja se, na njihovom mestu, sa nama Srbima ipak ne bih zajebavao. I Austrougari su mislili da će nas očas posla pregaziti i zavladati Evropom. I evo ovoga leta davaćemo im stogodišnji pomen.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 5 godina

Resenje :kad izgubis dete na stanici ( autobuskoj ili zeleznickoj) ti jednostavno odes kuci pijes kaficu i cekas da se vrati ili trcis trazis dok ne nadjes :resenje za kosovo neki ce da sede kuci a neki cemo ako treba i da RATUJEMO.

Maja

pre 5 godina

Države sveta vide sa kim imaju posla i kakvo su zlo priznale,mnoge bih povukle priznanje ali se plaše posledica zapadnih saradnika.Dolazi bolje vreme!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59