• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

15.07.2018

14:22

PISMA IZ MAGLE! Kolumna Milana Dobromirovića - Zašto je u Srbiji sramota voleti Srbiju?

Kolumne

PISMA IZ MAGLE! Kolumna Milana Dobromirovića - Zašto je u Srbiji sramota voleti Srbiju?

Podeli vest

Znam da mnogo rizikujem ovom rečenicom, verujem da je neki ljudi – slučajno ili namerno – neće shvatiti, ali moram da pitam: Otkad je u Srbiji sramota voleti Srbiju?

Od kog tačno trenutka je sramota biti zdrav, neekstreman nacionalista u našoj državi? Ko je, kada i zašto proglasio „modernim trendom“ podršku ljudima i zemljama koji nas vređaju na svakom koraku i u svakom trenutku? O čemu govorim? O fudbalu.

Posle polufinala između reprezentacija Hrvatske i Engleske najmanje se govorilo o dešavanjima na terenu. A bilo ih je. Dobar fudbal, međutim, ostao je u zapećku – bar kako je moje skromno mišljenje – veštački izazvanog pitanja: Da li navijati za Hrvatsku? Pitanje, dakle, nije bilo da li podržati Zagreb ili London, već samo da li ste za Hrvate ili ne. Ispalo je da onaj ko navija za „kockaste“ predstavlja „zdrav“ deo srpskog društva, a da su oni drugi „bolesnici“.

Ukoliko nezadovoljstvo ili, bar, ne velika sreća zbog ulaska Hrvatske u finale Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji predstavlja osnov za dijagnozu, priznajem – bolestan sam. Ako to što nisam navijao za Zagreb znači da nisam „zdrava građanska opcija“, opet priznajem – nisam. Navucite mi i ludačku košulju, ali ne mogu da navijam za Hrvate. Nešto iskonsko u meni ne dozvoljava da se radujem timu – ma koliko igrao dobro a ovaj tim zaista igra odlično – koji sportske uspehe proslavlja veličanjem nacizma, ustaštva, „paljenjem Beograda“… Kako mogu da razumem ljude koji finale najveće svetske fudbalske smotre nazivaju „olujom nad olujama“?!?

Da ne bude zabune, ne branim nikome da navija za koga hoće. Svako ima pravo na svog favorita. Samo nisam siguran da bi te komšije tako rado i iskreno navijale za nas da su mesta zamenjena. Možda bi, umesto toga što teramo nekakav inat jedni drugima i opet se delimo oko toga ko je „građanska“, odnosno „nacionalna“ opcija, trebalo da zajedno navijamo za nas same. Suština nije u tome dokazati ko je veći Hrvat u Srbiji, već ko je veći Srbin i Srbiji. Kada to shvatimo, ako ikada to shvatimo, nećemo više postavljati pitanje da li je „srpski navijati za Hrvatsku“. I više neće biti sramota voleti Srbiju.

Izađite iz magle. Navijam za dobar fudbal. Neka bolji pobedi.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

ФИФА воле усташке пароле...За Хрвате, - "Ђока" ме заболе...!!

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija