• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

07.08.2018

16:49

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA, IT UGAO: Usporavanje

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA, IT UGAO: Usporavanje

Podeli vest

Zanimljive smo vesti mogli da čitamo ovih dana o tržišnim kretanjima velikih IT kompanija. Dok je "Epl" dostigao tržišnu vrednost od preko bilion, odnosno milion miliona dolara (u SAD i Velikoj Britaniji ovaj broj se naziva trilion, što može da stvori zabunu), "Fejsbuk" je doživeo iznenadni i izraziti pad

Jasno je da "Epl" za svoj rast može da zahvali vernim korisnicima i neprekidnim inovacijama, pa je mnogo interesantnija analiza razloga za pad najveće društvene mreže.

Naime, gubitak od više od 20 odsto vrednosti "Fejsbuka" (meri se milijardama dolara) nastupio je nakon najave kompanije da će mnogo više sredstava morati da ulaže u mehanizme obezbeđivanja privatnosti korisnika, ali i pristiglih rezultata koji pokazuju pad broja aktivnih korisnika širom sveta. Slično je i sa "Tviterom", pri čemu su poremećaji nešto manjeg obima. Rekao bih da je došlo do prirodne faze usporavanja. 

Popularnost, a posledično i broj korisnika najpopularnijih društvenih mreža rasla je neverovatnom brzinom u prethodnih nekoliko godina. Dosegli smo tačku kada gotovo polovina svetske populacije ima otvorene naloge na ovim servisima, dok je broj dnevno aktivnih korisnika samo u Evropi bezmalo 300 miliona. Pre ili posle, granica kada tako brz rast nije više moguć morala je da bude dosegnuta.

E sad, to se poklopilo sa nekoliko afera oko narušavanja privatnosti korisnika, lažnih vesti i bezbednosti informacija, što je samo pojačalo efekat. Dok je zaustavljanje rasta normalna pojava, mislim da će posledice gubitka poverenja američki gigant mnogo teže sanirati.

Kretanja na berzama često mogu biti posledica dnevnih događaja, pa čak i neproverenih glasina. U tom smislu za ozbiljnu analizu poslovanja neke firme treba pratiti njenu tržišnu vrednost kroz duži vremenski period. Naravno, svetom je vest od padu vrednosti "Fejsbuka" odjeknula kao nešto senzacionalno, uz obavezno licitiranje o ličnom bogatstvu njegovog osnivača Marka Zakerberga. 

Međutim, pad vrednosti neke kompanije, čak i kada se dešava kroz duži vremenski period, ne znači obavezno i najavu njene propasti. Uostalom, ako pričamo o "Eplu", ne smemo zaboraviti da se ta kompanija 1990. godine našla na ivici bankrota, a da je danas njena vrednost veća od bruto nacionalnog dohotka svih osim petnaest najbogatijih zemalja sveta.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Danijela

pre 5 godina

Pozdrav. Samo bih da zamolim za bilo kakvu pomoć u hrani za pse lutalice u Nišu. Hvala. P.S. Ako ste u mogućnosti javite se . 064/665-4583

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija