• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragan J. Vučićević

16.09.2018

18:41

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - Najskuplja reč

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - Najskuplja reč

Podeli vest

I ćoravom je danas očigledno da se pozicija Srbije na međunarodnoj sceni za poslednjih pet-šest godina rapidno popravila. Srbi više nisu 'najgori momci' u Evropi, Srbija više nije vreća za udaranje. Nama se više ne nameću i ne naređuju gotova rešenja, sa nama se razgovara i pregovara

Do pre samo godinu dana bilo je potpuno nezamislivo da bilo ko od moćnih zapadnih sila razgovara sa Srbijom o statusu Kosova. Stav i Vašingtona i Londona i Berlina i Brisela bio je jedinstven: Kosovo je od 2008. nezavisna država i nema tu više šta da se priča. Srbija, ako hoće u Evropsku uniju, može i mora samo da prizna tu državu. 

Danas je, kako vidimo - zaslugom mudre politike predsednika Vučića - sve sasvim drugačije.

Kosovo je tema o kojoj se priča, teritorija o kojoj se pregovara, a sve češće i sve jasnije se čuju ozbiljni glasovi sa Zapada da treba naći kompromis, da valja pustiti Srbe i Albance da se dogovore o najboljem mogućem i za dve strane prihvatljivom konačnom rešenju za južnu srpsku pokrajinu.

Zar je moguće da ćemo mi Srbi istorijsku šansu za rešenje najvećeg nacionalnog i državnog problema propustiti?! Zar je moguće da ćemo poslušati najgore i najluđe među nama?!

 

Američki predsednik Donald Tramp više i ne krije da je za promenu granica (čitajte: za podelu Kosova), a pod očiglednim uticajem SAD ideju o razgraničenju sa Srbima polako ali sigurno prihvataju i albanski lideri poput Edija Rame, ali i Hašima Tačija.

I? Zar je moguće da ćemo mi Srbi ovu i ovakvu istorijsku šansu za rešenje najvećeg nacionalnog i državnog problema propustiti?! Zar je moguće da ćemo poslušati najgore i najluđe među nama i nastaviti da vodimo politiku 'nebeske Srbije', koja će nas, nemojte imati nikakve sumnje, za deceniju ili dve efikasno svesti na meru pretkumanovske Srbije?! Zar ćemo budućnost svoje dece i svojih unuka žrtvovati na oltaru fantazmagorija beogradskih politikantskih kevića koji Kosovo koriste samo da bi se dokopali vlasti (čitajte: da bi krali i otimali državne pare)?!

Kostić

Foto: Beta

Ima pravo predsednik SANU doktor Vladan Kostić. Budućnost je najskuplja srpska reč. Budućnost, a ne Kosovo

 

A istina je i valja nam je na vreme razumeti - Srbija sa rešenim problemom Kosova: Srbi razgraničeni od albanskih ekstremista potrošiće ovaj vek na ekonomski razvoj, na cementiranje ozbiljne države, na pravljenje dece. I obratno. Srbi sa nerešenim Kosovom oko vrata mogu samo da potonu. U neke nove poraze, u neke, ne daj Bože, nove krvave ratove.


Ima pravo predsednik SANU, verovatno najveći srpski živi intelektualac, doktor Vladan Kostić. Budućnost je najskuplja srpska reč. Budućnost, a ne Kosovo.

Razumemo se? Iskreno se nadam.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Glavnibaja

pre 5 godina

E izdajnicko drugosrbijansko djubre hocete da stvorite i legalizujete veliku Albaniju. Lazni protivnice Eu , lazljivi ljubitelj rusije maske su pale

Govedarica

pre 5 godina

Srbija je danas uzdignuta zemlja koja sa svima ravnopravno razgovara.

Slave

pre 5 godina

Tako je, samo cekam da poklonite Kosovo siptarima, pa da pocnem praviti decu. Poklanjanje Kosova je za Srbe izuzetan afrodizijak,

Marka S

pre 5 godina

Razumemo se! Bravo D.J.V.! Budućnost je najskuplja srpska reč. Budućnost, a ne Kosovo.

Fudbaler

pre 5 godina

Kosovo je tema o kojoj se priča, teritorija o kojoj se pregovara, a sve češće i sve jasnije se čuju ozbiljni glasovi sa Zapada da treba naći kompromis, da valja pustiti Srbe i Albance da se dogovore o najboljem mogućem i za dve strane prihvatljivom konačnom rešenju za južnu srpsku pokrajinu. Aleksandar Vu;i' je našao rešenje za razvoj KiM.

Lazni bot

pre 5 godina

Priznajem nisam imao stomak da citam ovo ali bi voleo da si jedan od onih peraca prozora sto zvekne svakih 10 sekundi.

Vojislav

pre 5 godina

Dosta vise Vucicevicu sram da te bude! Potaj svog gazdu Vucica sta je sve obecao zapadnim silama 2012. kako bi se dovepao vlasti i do kada mu je dat rok da to ispuni kako ga ti isti sa zapada ne bi oterali sa vlasti.

Pravednik

pre 5 godina

Opet Kretenko s Putinom na majici i naočalama na blesavoj faci. Kako ti nije jasno da će i Srbija morati priznati Kosovo u sadašnjim ili nekim korigiranim granicama. E da, imamo u Hrvatskoj posao za tebe, perač prozora to bi ti sigurno bolje išlo nego pisanje???

Miki

pre 5 godina

Što mi poznato ovo "vreća za udaranje"... Vučićev dupelizac i plaćenik!

Zoki

pre 5 godina

A što se kradje tiče ni ovi tvoji nisu nista bolji

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija