• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Dobromirović

30.09.2018

09:55

PISMA IZ MAGLE! Nova kolumna Milana Dobromirovića - HODNIK DIPLOMATIJA!

Kolumne

PISMA IZ MAGLE! Nova kolumna Milana Dobromirovića - HODNIK DIPLOMATIJA!

Podeli vest

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp poručio je premijerki Srbije Ani Brnabić u Njujorku, gde je zasedala Generalna skupština Ujedinjenih nacija, da smo mi Srbi "dobar narod". I da Albanci, iako je Vašington sada već davne 2008. godine prvi priznao jednostrano proglašenu nezavisnost lažne države Kosovo, moraju da pristanu na kompromis sa Srbima. Isto tako, na drugoj strani, prištinska delegacija koju su činili Hašim Tači i Bedžet Pacoli, ustvrdili su da im je američki lider rekao da je Kosovo "država sa divnim narodom". Bilo kako bilo, sve je to politika


Problem, i to veliki, u ovom slučaju nisu Trampove reči ljubavi, ako su uopšte tačne (Maroko je nešto slično odlučno demantovao!), upućene Albancima sa Kosova, već način na koji je prištinska delegacija došla i ušla u zgradu Ujedinjenih nacija. Ukratko, Tači i Pacoli, zajedno sa svitom od bezmalo četrdesetak ljudi, zloupotrebili su mirovnu misiju na Kosovu i dobili nešto slično propusnicama za osoblje (na njima je stajalo slovo „O“ koje je označavalo „druge“ – na engleskom „others“) i po hodnicima presretali zvaničnike i diplomate lažući da su pričali o nezavisnom Kosovu!?!

Drugi problem, možda i veći, jeste pitanje da li su ljudi uz Unmika, Euleksa, Kfora i celokupne međunarodne zajednice na Kosovu zaista toliko „kratke“ pameti, pa nisu ni pomislili da će propusnice biti zloupotrebljene? Možemo li poverovati u to da su jednostavno, poput dobrih samarićana, izašli u susret jednoj molbi? Dakako da NE! Uz mnogo dobre volje, ogromnu maštu i još veće odsustvo razuma, zaista ne mogu da poverujem da je međunarodna zajednica toliko dobročiniteljska.

Izvesno svetlo na kraju tunela – čija je iskra počela prilično mlakom izjavom portparolke Ujedinjenih nacija da Pacoli i Tači nisu pozvani i da privatno borave u Ujedinjenim nacijama (šta će im onda propusnice?!) koja slabo „pije vodu“ – donekle je pojačao generalni sekretar UN Antonio Gutereš rečima da Kosovo nije država. Ipak, ostaje pitanje zašto su onda Tači, Pacoli i ekipa pušteni u zgradu UN? I zašto su im date bilo kakve propusnice? I zašto, na koncu, predstavnici Ujedinjenih nacija nisu reagovali na presretanja i lažna saopštenja te iste „privatne“ ekipe? Da nije slučajno sve to bio dogovor? Da nije slučajno Zapad sve to dozvolio? Da nije, opet slučajno, to bila provokacija?

Izađite iz magle. Razumemo se.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nesko09

pre 5 godina

Nije ovo provokacija,oni njih smatraju drzavom.To sto nas boli takav stav,pre svega Amerike i njihovih poslusnika,je kao sto se vidi nasa stvarnost.Ta hodnik diplomatija je iznedrila Tacijev vikend na Gazivodama,maltretiranje Srba na kosmetu,hapsenje Djurica,svakodnevne pljacke stoke,sece suma itd.Drzava koja drzi do sebe i svog naroda ne zadovoljava se saopstenjima sefa drzave,vec dela.Kako?To bi trebalo da bude pitanje za sluzbe bezbednosti i njihovog sefa.Ne podizanjem borbene gotovosti pojedinih jedinica jer sef drzave je izjavio da Srbija nema snage za ratni sukob.Ovo ispade kao ona stara,plasi mecku sa resetom.Nama se podmeva ceo svet sa ovakvim ratnim igrama.Ili cuti i trpi ili pokazi zube ako ih imas.Narod u Srbiji i na Kosmetu se sokoli kada vidi desetak vojnih ili policijskih vozila kako zure ka pokraini.Shvatite da je hodnik diplomatija i nesto u kesu dovoljno da svetske sile,one sa zapada,zmure i pozivaju srbe na uzdrzanost i da nam nisu potrebna nemusta saopstenja.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija