• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. J. Vučićević

11.11.2018

20:05

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - ILI JESMO ILI NISMO MILAN PAVKOV!

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - ILI JESMO ILI NISMO MILAN PAVKOV!

Podeli vest

Nije pobeda Zvezde nad Liverpulom sve. Ali jeste mnogo. Istorijski podvig malog, potcenjenog, unapred otpisanog kluba sa tamo nekog 'zapadnog Balkana' nad imperijalnom fudbalskom silom, nacionalnim simbolom Engleske i čitave Velike Britanije, mnogo znači ne samo za navijače Zvezde, ne samo za Srbe već za sve one u Evropi i svetu koji još veruju u pravdu. Ta pobeda mnogo znači onima koji još misle da vredi jurišati na vetrenjače, da je moguće da David pobedi Golijata, svima onima koji nisu izgubili i poslednju nadu da je moguć svet u kome ipak postoje i neki ideali...

Nije Zvezda Srbija, nije Liverpul NATO i nije fudbal politika, ali veličanstvena pobeda crveno-belih sirotana nad nabeđenim, uobraženim liverpulskim fudbalskim tajkunima jeste najkonkretniji dokaz da se na ovom svetu, ipak, ne može baš sve na silu i da nije baš sve na prodaju. Ima nešto što se ne kupuje. A to su vera i volja. Vera u sebe i volja za pobedom.

Nije Zvezda Srbija, nije Liverpul NATO i nije fudbal politika, ali pobeda crveno-belih sirotana nad nabeđenim liverpulskim tajkunima dokazuje da, ipak, ne može baš sve na silu i da nije baš sve na prodaju

I ima neke sudbinske simbolike u činjenici da je Crvena zvezda - vredna tek nešto oko 40 miliona evra - potpuno nadigrala Liverpul - vredan skoro milijardu evra - baš ove 2018. godine i baš početkom novembra.

Jer pre tačno 100 godina, novembra 1918, taman isto tako potcenjena i unapred otpisana slavna srpska vojska pobedila je Austrougarsku, najmoćniju silu ondašnjeg sveta. I nije pobedila slučajno i nije pobedila 'na foru', nego onako muški, junački ne žaleći samu sebe.

Znam, reći ćete da preterujem, ali zaista, bilo je u utorak uveče u Pavkovu, Borjanu, Degeneku, Stojkoviću, Saviću, Krstičiću, Jovičiču poprilično od onog veličanstvenog inata, one bezrezervne požrtvovanosti srpskih seljačkih vojnika sa Cera, Kolubare, Drine, Kajmakčalana. I bilo je tamo na 'Marakani' u velikom treneru Vladanu Milojeviću nešto od mudrosti, pameti i strategije velikih vojvoda Stepe, Živojina, Petra, Radomira...

Inat

Foto: Starsportphoto

Bilo je u utorak u Pavkovu, Borjanu, Degeneku, Stojkoviću, Saviću onog inata, one požrtvovanosti srpskih seljaka sa Cera, Kolubare, Drine, Kajmakčalana...

Jeste, tako je, slažem se, to su stvari i dela koja se nikako ne mogu porediti. Premala je jedna utakmica, premala je jedna fudbalska pobeda, ma koliko velika i istorijska bila, i nikako se ona ne može porediti sa najslavnijim i najvećim srpskim podvigom u istoriji. Sve je to tačno, ali ovo jeste jako dobar povod da se prisetimo velike pouke velikog Živojina Mišića: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred!

Od nas, braćo i sestre, samo od nas zavisi. Ako smemo, ako ne znamo za strah, onda možemo sve, onda nam je nebo granica. I baš kao što pre samo sedam dana skoro niko nije verovao da Zvezda može ne samo da pobedi nego i da do nogu potuče veliki Liverpul, tako je danas malo onih koji iskreno veruju u vaskrs moćne države Srbije. Ali, opet kažem, sve je moguće i sve je ostvarivo. Ako verujemo. Ako se ne uplašimo. Ako se ne odreknemo sami sebe.

Ili jesmo ili nismo. Milan Pavkov.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zika

pre 5 godina

Pravi srbi veruju u Srbiju. Idemo dalje, brze,jace, bolje!

NevenaK

pre 5 godina

Srbija je ponosna na Milana Pavkova. Svi bi voleli makar na jedan dan da budemo kao on

Jovana

pre 5 godina

Zlocinci nisu navikli na normalan zivot , oni prosto moraju da rovare i rade lose stvari kao sto moraju da zive.

hana

pre 5 godina

Pobeda Pavkovim golom je bila pobeda cele nacije, jos majke radjaju Obilice!

Sofija Kovacevic

pre 5 godina

Liverpool stara Zvezdina mušterija.

Ana

pre 5 godina

Pobeda zvezde je zapad podigla na noge, jel je videla da jedan mali klub bez sredstava može srušiti moćni zapadnbi financijski sistem fubala.

Aleksandar Stojanović

pre 5 godina

Kako će neko poznavati našu istoriju kad neznaju ni svoju , što je dokaz njihovog znanja na proslavi oprosti im bože, a neka mirno spavaju dok im žrtve ne oproste

Pravednik

pre 5 godina

Kakvi pobjednici, odrpanci koji su bježali u izgnastvo.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija