• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

27.11.2018

19:36

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA: IT UGAO - Proroci digitalne ekonomije

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA: IT UGAO - Proroci digitalne ekonomije

Podeli vest

Čuli ste svakako za kripto valute, virtuelni digitalni novac koji obezbeđuje brzu razmenu i prenos vrednosti bez posredstva centralnih banaka i drugih finansijskih institucija. Najpoznatiji je bitkoin, ali postoje i brojne druge valute koje se koriste za specifične namene

Ako redovno čitate moje tekstove, setićete se da sam u više navrata pisao kako kripto valute za svoje postojanje mogu da zahvale mehanizmu nazvanom blokčejn (eng. blockchain).

Ovaj sistem obezbeđuje sigurnu i pouzdanu razmenu informacija - uključujući i podatke o vlasništvu i transakcijama u svetu kripto valuta - tako da nisu potrebni posrednici niti centralno mesto gde se čuvaju podaci. Virtuelni novac je, dakle, samo jedan od načina na koji možemo da koristimo blokčejn mehanizam.

Virtuelni novac je samo jedan od načina kako koristimo blokčejn mehanizam

Drugi, ništa manje koristan, su takozvani pametni ugovori. Oni omogućuju sigurno i automatizovano izvršavanje prethodno dogovorenih obaveza (najčešće u vidu finansijske transakcije) kada je ispunjen neki od definisanih uslova. To može biti isporuka robe ili usluge, ali i bilo koji drugi događaj poput promene vrednosti akcija na berzi, dostignutog broja poseta nekom portalu, rezultata sportskih događaja i slično.

E sad, problem je što se ti "okidači" neretko dešavaju u fizičkom svetu, pa je potrebno da neko softveru potvrdi da je uslov iz ugovora ispunjen. U suprotnom, to što je ugovor pametan ne znači mnogo.

Za ovu namenu koriste se mehanizmi nazvani blokčejn orakl (eng. oracle). Reč, inače, ima značenje "prorok" ili "mudrac", a njen izbor aludira na drevna vremena kada su se ljudi u slučaju sporova obraćali lokalnim mudracima za presudu. Blokčejn "mudraci" mogu biti hardverski i softverski.

Primer softverskog bi mogao biti program za brojanje poseta portalu ili sajt sa sportskim vestima. Hardverski orakl je, na primer, uređaj koji očitava bar-kod proizvoda pristiglih u magacin i te podatke šalje u virtuelni svet.

Postizanje neophodne pouzdanosti orakla jedna je od osnovnih kočnica šire upotrebe pametnih ugovora. U jednostavnim primerima koje sam naveo to ne izgleda kao veliki problem, ali u realnom svetu međunarodnog poslovanja i lanca transporta i snabdevanja, brza, precizna i nepristrasna evidencija dešavanja u fizičkom svetu nije mala prepreka.

Srećom, i na ovom planu ostvaren je u poslednje vreme značajan napredak, o čemu ću pisati u nekom od narednih članaka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija