• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

15.01.2019

18:27

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Široki raspon

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Široki raspon

Podeli vest

Ne tako davno, pisao sam na ovim stranicama o budućnosti televizije i ulozi TV aparata u digitalnom dobu

Naime, ono što je svojevremeno bilo glavni i jedini elektronski "prozor u svet", sada je samo još jedan od ekrana kojima smo okruženi i koji nam služe da zavirimo u sajber prostor. Jedan od "vrućih" trendova u razvoju tehnologije izrade svih tih ekrana je takozvani "HighDynamicRange" - skraćeno HDR.

U prevodu na naš jezik, to bi značilo visoki (ili još bolje - široki) dinamički raspon. Dinamički raspon se odnosi na sposobnost ekrana da prikaže sliku koja ima bolji kontrast, više nivoa svetlih i tamnih tonova i širu paletu boja. Ljudsko oko je sposobno da detektuje veoma širok dinamički raspon. Zbog toga možemo istovremeno da vidimo detalje u senkama i na svetlim površinama. Nažalost, digitalni uređaji u prošlosti po pravilu nisu mogli da prikažu ni približno adekvatnu sliku. Uostalom, probajte po vedrom danu svojim foto-aparatom ili mobilnim telefonom da fotografišete usku ulicu tako da se vidi i nebo. Ili će nebo biti plavo sa detaljima oblaka, a ostatak fotografije potpuno crn, ili ćete videti šta se nalazi u ulici, a nebo će zauzvrat biti belo. HDR tehnologija prevazilazi ovaj problem i omogućuje da se na displeju prikaže mnogo više detalja i nijansi boja, odnosno slika približna onoj koju vidi naše oko. Naravno, da bi HDR ekrani mogli da prikažu HDR sliku, potrebno je da i sadržaji budu HDR kvaliteta. Moderna foto i video oprema omogućuje snimanje u HDR kvalitetu, ali će mnogi stari snimci morati da budu prilagođeni za novu tehnologiju. Tu je još i borba velikih proizvođača za uspostavljanje jedinstvenog standarda, što je posebna priča.

U kojoj meri rastu popularnost HDR tehnologije i broj modela različitih uređaja (od telefona do TV aparata) sa podrškom za široki dinamički raspon prikaza slike, moglo se videti i na ovogodišnjem sajmu CES, jednom od najznačajnijih globalnih okupljanja proizvođača korisničke elektronike. U tekstovima koji slede, potrudiću se da vam približim i brojne druge novitete i napredna tehnološka rešenja koja smo imali prilike da vidimo ove godine.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija