• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

12.02.2019

18:27

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Žetva energije

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Žetva energije

Podeli vest

Sveprisutnost računara u našim životima više nije novost. Svaki elektronski uređaj povezan na internet u svojoj osnovi je mali računar koji obavlja određenu funkciju kako bi olakšao svakodnevne aktivnosti ili jednostavno život učinio udobnijim i zabavnijim. Ljudi najčešće nisu ni svesni postojanja ovih aparata, što je upravo osnovna ideja koncepta koji je zaživeo pod nazivom "internet stvari" (eng. Internet of things - IoT).

Jedan od glavnih problema ugradnje minijaturnih kompjutera u različite predmete za najširu upotrebu - od odeće i nakita, preko kućnih aparata, do saobraćajnih znakova i reklamnih panoa - jeste kako obezbediti adekvatne izvore napajanja električnom energijom.

U velikom broju slučajeva priključenje na električnu mrežu nije moguće, pa se traže alternativni izvori. Baterije su prvo što pada na um, ali sam o problemima koje sa sobom nosi njihova upotreba više puta pisao na ovim stranama, pa ne bih da se ponavljam. Stručnjaci se već duže vremena ozbiljno bave razvojem metoda za efikasno sakupljanje, skladištenje i korišćenje takozvane ambijentalne energije. Poenta je da svuda oko nas imamo različite oblike energije, koja se neprekidno transformiše iz jednog oblika u drugi.

Transformacija energije

Svuda oko nas imamo različite oblike energije, koja se neprekidno transformiše iz jednog oblika u drugi

Tu energiju, koja se velikim delom uzaludno gubi, treba nekako iskoristiti. Budući da se radi o energiji koja se pojavljuje u tragovima, ona se ne može primenjivati za snabdevanje domova i postrojenja, ali je idealna za male IoT uređaje čija je potrošnja ionako minimalna.

Moguće je, naime, upotrebljavati različite vrste prirodnih zračenja kojima smo okruženi, zatim energiju koja nastaje kao rezultat vibracija i seizmičkih aktivnosti, kao i toplotnu i solarnu energiju. Kinetička energija koju generiše hodanje već se upotrebljava kod nekih modela pametne odeće i obuće. Postoje i biobaterije koje upotrebljavaju energiju sagorevanja šećera u krvi, a koje mogu da napajaju medicinske implante.

Neka od rešenja koja sam ovde opisao, ali i brojna druga na kojima se intenzivno radi, u budućnosti će biti usavršena i mogla bi u potpunosti da zamene klasične baterije kakve danas koristimo. Uostalom, zamislite situaciju u kojoj ne biste morali bezmalo svakodnevno da dopunjujete bateriju svog pametnog telefona. Idealno, zar ne?


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija