• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

23.04.2019

19:09

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Novi pogled na realnost!

Kolumne

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Novi pogled na realnost!

Podeli vest

Jedna vest odjeknula je IT portalima i časopisima nakon stravičnog požara koji je oštetio Bogorodičinu crkvu u Parizu. Poznati proizvođač video-igara ponudio je neobičnu pomoć u restauraciji katedrale

Oni su, naime, svojevremeno za potrebe razvoja jednog od nastavaka popularne igrice uradili detaljno mapiranje i digitalizaciju svakog dela spoljašnjosti i unutrašnjosti građevine. Takav digitalni prikaz može značajno da pomogne u obnovi i vraćanju uništene crkve u prvobitno stanje.

Imaćemo digitalnu verziju čitave planete, sa podacima o svim objektima - prirodnim i veštačkim

Ova vest nadovezuje se na temu o kojoj sam pisao pre nekoliko nedelja. Radi se o tome da će u skorijoj budućnosti baza podataka o svetu oko nas porasti do takvih proporcija da ćemo i bukvalno imati digitalnu verziju čitave planete, sa podacima o svim objektima - prirodnim i veštačkim. Osim što ćemo na taj način moći da se "prošetamo" kroz bilo koje mesto na svetu korišćenjem opreme za virtuelnu realnost (VR) i imamo osećaj kao da smo ga zaista posetili, biće omogućen još jedan fenomen.

Radi se o drugoj sličnoj tehnologiji koja se naziva "proširena stvarnost" ili "uvećana realnost" (eng. augmented reality, AR). Već sada možemo da koristimo njene prednosti na mobilnim telefonima u aplikacijama koje preko slike koju dobijamo sa kamere uređaja ispisuju dodatne informacije o onome što se nalazi ispred nas, ali je ovakva primena AR tehnologije još uvek primitivna.

Problem

Jedan od problema vezanih za ostvarenje opisane vizije odnosi se na preciznije lociranje osobe u prostoru

Pretpostavka je da će u budućnosti nekakva vrsta naočara ili kontaktnih sočiva omogućiti da sve vreme gledamo proširenu realnost. Zamislite, na primer, situaciju u kojoj su svi bilbordi i oglasne table u gradu potpuno beli, a da ljudi na njima vide personalizovane reklame slično kao što je to sada slučaj u onlajn svetu. Postoje, naravno, i mnogo korisniji primeri primene ovog koncepta, poput interaktivnih putokaza i sistema koji čine pametne gradove.

Jedan od problema vezanih za ostvarenje opisane vizije odnosi se na mnogo preciznije lociranje osobe u prostoru. Postojeći GPS sistem daje zadovoljavajuću preciznost za osnovnu navigaciju, ali su za punu primenu AR koncepta neophodno tačne koordinate, i to jednako u zatvorenom i otvorenom prostoru. Inovatori i kompanije već uveliko rade na rešavanju ovog problema, o čemu ću pisati neki drugi put.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija