• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

11.06.2019

18:54

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO:Proširena budućnost

Kolumne

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO:Proširena budućnost

Podeli vest

Kada sam prošle nedelje pisao o narednoj generaciji digitalnih asistenata, rekao sam da će oni u prvoj fazi najverovatnije imati oblik digitalnih osoba

Za razliku od robota, ova vrsta veštačke inteligencije nema fizičku reprezentaciju, već ih je moguće videti u takozvanoj proširenoj realnosti korišćenjem posebnih naočara i drugih sličnih pomagala. Postavlja se logično pitanje o budućnosti te vrste digitalnih uređaja.

Za one koji nisu upoznati sa tehnologijom proširene (AR) i virtuelne (VR) realnosti sledi kratko pojašnjenje. Naime, radi se o rešenjima koja omogućuju da u vidnom polju korisnika, kao dodatak predmetima u fizičkom svetu, budu prikazane dodatne informacije i objekti. Praktično svaki pametni mobilni telefon poseduje barem jednu od aplikacija koje pripadaju kategoriji proširene realnosti. U slučaju telefona, pogled na stvarni svet obezbeđuje "oko" kamere, a dodatne informacije prikazane su na ekranu. Za sada se ova funkcionalnost kod šire publike koristi uglavnom za primenu filtera i dodataka na fotografije i video-snimke (Snepčet, Instagram i slično), ali inovatori širom sveta imaju velike planove za budućnost. Za početak, bitno je da umesto telefona koristimo neko praktičnije pomagalo. "Guglove naočare", od kojih se pre nekoliko godina očekivalo da postignu veliki uspeh, napuštene su kao projekat, ali zauzvrat postoji veliki broj drugih proizvođača koji se trude da kreiraju modele koji su lakši, jednostavniji za upotrebu i ne ugrožavaju bezbednost korisnika zaklanjanjem vidnog polja. Očekuje se da naredne godine i "Epl" ponudi svoje rešenje, dok se "Majkrosoft" fokusirao na industrijsku i kućnu primenu. Naredni korak su kontaktna sočiva, ali je pre toga neophodno prevazići nekoliko tehnoloških prepreka.

Pre nekoliko godina veliki hit bila je igrica "Pokemon Go", jedna od mobilnih aplikacija koje koriste proširenu realnost kao novu paradigmu uživanja u video-igricama. I pored opravdanih kritika na neke od aspekata ove vrste zabave, a nakon što je prošla prvobitna globalna euforija, "Pokemon Go" ostaje jedno od najuspešnijih ostvarenja. Nedavno su stigle najave da bi i popularni serijal "Majnkraft" mogao dobiti verziju koja funkcioniše u proširenoj realnosti. Napredne i za upotrebu jednostavnije AR naočare sigurno će pomoći u popularizaciji ove vrste igara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija